Новини



На Тернопільщині археологи розкопали знахідки доби бароко


У Залізцях, що на Тернопільщині, під час археологічних розкопок знайшли предмети XVII-XVIII ст.. Унікальні експонати – чашка та скульптура доби бароко. Знахідку розкопали студенти, які проходили практику.

Експедиція складається із волонтерів-студентів, які проходять практику.

– Все-таки, археологія — це захопливо і романтично! Сьогодні, перший день другого етапу цьогорічних досліджень і вже з перших годин маємо вражаючу кількість матеріалів XVII-XVIII ст. – із захопленням повідомляє Залозецький краєзнавчий музей.

Сьогодні Залізці (до 1992 — Заложці, пол. Załoźce, нім. Saliszi) — лише селище міського типу Тернопільського району на півночі Тернопілля.

Після навали «освободителів» зі сходу в 1939—1941 роках та у 1944—1962 роках — місто було одним з районних центрів Тернопільської області УРСР. Нині містечко – адміністративний центр Залозецької селищної громади з населенням — у 2816 осіб.

Попри нинішню свою «сільськість» Залізці мають дуже давню і багату історію, на теренах селища розташовані руїни давнього замку та низки інших пам'яток, довкола яких постійно проводяться археологічні дослідження.

Ще в 1516 році Залізці отримали статус міста, а в 1520 — Маґдебурзьке право.

Для порівняння: датою заснування Донецька дослідники вважають 1779 рік. За переписом 1782 року в Олександрівці – таку назву тоді мала ця слобідка – мешкало раптом 206 чоловіків і 135 жінок.

Містом в сучасному розумінні це селище стало лише в середині 19 століття: з приходом туди валлійського підприємця Джона Юза.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?