Новини



Науковець з Тернопільщини опублікував унікальний документ про замок в Залізцях (ВІДЕО)


«Маємо ювілей 500-річчя Магдебурзького права Залізцям! Нещодавно, до наших рук потрапила книга із переліком міст Маґдебурзького права Руського воєводства», — повідомив директор місцевого краєзнавчого музею Василь Ільчишин.


Науковець з Тернопільщини розповів цікаві факти про історію заснування смт Залізці, що неподалік Тернополя.

За його словами, згодом вдалося відшукати першоджерело — «Метрику корону», де значиться запис про надання місту Магдебурзького права.

З латини вдалося перекласти:

4 січня 1522 року. Король надає подільському воєводі Мартину Кам'янецькому спадкове місто Заложці (лат. Zaloszicze) право знову заснувати місто. Городян звільнялося від податків і зборів на 12 років. Цьому ж місту король дає право проводити два ярмарки по тижню на свято Трійці і Єлизавети (19 листопада) у неділю та п'ятницю, відповідно до тевтонського чи маґдебурського права.

– Отже, маємо суттєве уточнення «із 1520-го на 1522 рік»! Та ще й із оригінальним джерелом! А головне — це в документі бачимо чітку транскрипцію написання назви самого міста «Заlosge», і з цікавим варіантом головної літери. І читається назва як: «Залосшдже, — каже Василь Ільчишин.

Нагадаємо, що під час нещодавніх розкопок в Залізцях археологам трапилась особлива знахідка — фрагмент імпортного скляного кубка із наліпним медальйоном з рельєфними капельками.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?