Новини



Польща бере шефство над пенітенціарною службою України


Офіційно це подається як передача польського досвіду українській стороні

В Івано-Франківську відбулася конференція «Політика у сфері боротьби зі злочинністю: українсько-польський контекст».

На ній обговорювали роботу в’язниць на окупованих територіях, евакуацію засуджених, утримання військовополонених під час повномасштабної війни, а також досвід польських колег, повідомила кореспондентка Суспільного з місяця події.

Захід відбувався за участю польської делегації у Юридичному інституті Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

– Приблизно 4 тис. засуджених і ув’язнених, які були неподалік лінії фронту, евакуювали у більш безпечні місця, зокрема на захід нашої країни, і на Прикарпаття в тому числі, — каже заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька.

Представники польської делегації розповідали про свій досвід модернізації пенітенціарної служби; застосування електронного браслета як виду покарання, а не запобіжного заходу.

Йшлося і про працевлаштування в’язнів під час відбування покарання.

Одна з головних реформ, яку Польща провела в цій сфері, — нове законодавство щодо домашнього насилля, розповідає віцеміністр юстиції Польщі Марцин Романовський.

– До порад та нововведень, які ми в Польщі запровадили, є різноманітні способи боротьби  з домашнім насильством. Півтора року тому ми запровадили негайну ізоляцію людини, що вчиняє домашнє насильство і безпосередньо загрожує своїй сім'ї. Колись ізоляція такої людини відбувалася довше. Відповідно, насилля повторювалося. Наші методи негайної ізоляції такої людини є доволі ефективними, — каже Марцин Романовський.

Зі слів ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, ця конференція розширює сфери спілкування між польськими та українськими студентами.

– Це — новий важливий етап, де польські й українські студенти мають також свої теми для розмов, і через декілька років вони формуватимуть цю політику боротьби проти злочинності. Ця конференція є значно ширшою не тільки з теоретичної точки зору, але й саме з точки зору обміну молоді, обміну експертними висновками. Те, що буде дозволяти спільно нашим двом інституціям реалізовувати ці завдання, — говорить Ігор Цепенда.

Очевидно, реалізація трудової задіяності в'язнів української пенітенціарної служби – становить найцікавіший момент для польскої сторони.

Навалу просто біженців з України – вже Польща має. Тепер ще ось в'язні додадуться: взагалі майже дармова робоча сила.

А українські спудеї – учасники конференції, – очевидно, що будуть школитися до того, аби потім під це все підвести ґрунтовну юридичну базу.

Згідно з чинним польським законодавством, зрозуміло.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?