Новини



1200 польських компаній хочуть зайти в Україну та експортувати сюди товари


Московська інвазія зіграла на руку Польщі так, як вона собі й не могла навіть мріяти ще яких пів року ‑ рік тому. Криваві бої на Сході й Півдні України ще тривають, а польський бізнес вже гострить зуби, де він та що будуватиме й продаватиме на «кресах всхудних» і ще навіть східніших.

1200 польських компаній повідомили про зацікавленість у відбудові [по суті: польській економічній інвазії – прим. ЗУНР] України та відновленні сюди експорту. Йдеться про компанії будівельної, харчової, автомобільної, фармацевтичної та хімічної промисловості.

Величезний бизнес‑форум відбувся 31 серпня на Національному стадіоні у Варшаві, повідомляє польська аґенція RMF24.

Під час зустрічі польських підприємців з урядовцями обговорювалися питання про зняття перепон для відновлення або початку діяльности польських фірм в Україні, торгівлі з нею.

На пресконференції з нагоди відкриття бизнес‑форуму польський міністр розвитку та технолоґій Вальдемар Буда підкреслив, що це перша подібна зустріч компаній у Польщі та, ймовірно, перша така подія в Європі.

– Ми не чули, щоб хтось орґанізовував такий масштабний проект реконструкції та торгівлі з Україною, – сказав він.

Так і кортить додати: та звісно, що не чули, бо ж ті самі, для прикладу, німці підходять до таких питань суто як до бизнесу!

Але в Польщі це далеко не питання рівня «купити‑продати» чи просто «заробити». Тут це все має відчутно інші наративи, най вони допіру й не оголошуються відкрито.

Отже, попередньо про свій інтерес до присутності в Україні заявили 1200 польських компаній. Представники близько 800 з них – взяли участь у форумі в останній день літа.

Ще два місяці тому польські урядовці оголосили пошук бизнесів, який зацікавлений у «відбудові України».

– А вже сьогодні ми запросили підприємців і говоримо з ними галузево про перепони, які вже існують або можуть виникнути в зв’язку з відновленням економічної діяльности між Польщею та Україною, – наголосив Вальдемар Буда.

На форумі зазначили, що товарообіг між двома країнами значно зростає. Перше півріччя і сам червень демонструють динамічні зростання, навіть на кілька десятків відсотків. Порівняно з минулим роком – це майже всі 100 відсотків.

Ці показники свідчать, що діловий сектор між Польщею та Україною, який фактично був повністю завмер 24 лютого – сьогодні загалом починає нормалізуватися. Звісно, ​​не у всіх галузях рівномірно – однак!

Міністр розвитку та технолоґій Польщі повідомив, що 22 вересня у Жешуві збереться польсько-українська міжурядова комісія, під час якої будуть опрацьовані пропозиції та висновки форуму.

Він додав, що міністерство запустило підсторінку, де розміщена інформація про тендери міжнародних інституцій щодо відновлення України та торгівлі з цією країною.

Вальдемар Буда наголосив, що йдеться не лише про великі компанії, але й про дрібніші бизнеси.

Також пан польський міністр нагадав, що Корпорація страхування експортних кредитів (KUKE) відновила страхування короткострокових контрактів між Польщею та Україною. Він повідомив, що наступним кроком буде початок страхування довгострокових контрактів, тобто контрактів, які будуть пов'язані з інвестиціями.

Президент Польського аґентства інвестицій і торгівлі Кшиштоф Дринда зазначив, що форум для підприємців у Варшаві має за мету не лише виявити перепони та зібрати запити компаній, зацікавлених у присутності в Україні.

Форум також покликаний поділитися знаннями про інструменти підтримки з боку державних установ.

Треба так розуміти: підтримки економічної експансії польських фірм на ринки України.

Президент Польського аґентства озвучив, що більш ніж половина підприємців, які виявили зацікавленість бути присутніми в Україні, є будівельними компаніями.

До групи зацікавлених осіб також входять підприємства харчової, автомобільної, фармацевтичної та хімічної промисловості; консалтинґові компанії.

Дринда зазначив, що заходи щодо реконструкції критичної інфраструктури в Україні вже частково здійснюються.

Тобто: війна ще не закінчилася аж ніяк, але польський бізнес вже в Україні діє й заробляє!

Безперечно, такій прудкості польського підприємництва можна багато кому повчитися! Провідними країнами Заходу починаючи —  й «слугами народу» в уряді та осідку (Господи, прости!) президента України закінчуючи.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?