Новини



Нові транспортні коридори через Львівщину. Завдяки війні


Територією Львівської області проходитимуть ще три міжнародні транспортні коридори. Загалом через Львівщину тепер буде пролягати п’ять міжнародних трас. Це дозволить покращити логістику перевезень та якість доріг.

Як повідомив у п’ятницю, 29 липня, голова Львівської ОВА Максим Козицький, Европейська комісія приєднала українські логістичні шляхи до Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T), зокрема:

• Північно – Балтійський коридор продовжили через Львів та Київ до Маріуполя;

• Балто – Чорноморсько – Егейський коридор продовжили через Львів, Чернівці (Румунію і Молдову) до Одеси;

• Коридори Балтійське море – Адріатичне море та Рейн – Дунай проходитимуть через Львів.

— Через повномасштабну війну Росії проти України недоступне морське транспортування та закрите небо, а імпорт та експорт здійснюють наземним транспортом. Оскільки Львівщина має одну з найбільш розвинутих в Україні транспортних мереж і є транзитним коридором між країнами ЕС, значний відсоток транспортних перевезень проходить через нашу область. Відтак це призводить до накопичення транспортних засобів та збільшення часу на перетин кордону, – пояснив Максим Козицький, переповідає Zaxid.net.

У майбутньому збільшення кількості міжнародних транспортних коридорів дозволить розширити географію транспортних перевезень та покращити логістику.

За інформацією Мінінфраструктури, це також дозволить залучити міжнародні інвестиції для ремонту і розбудови транспортних коридорів на території України.

Зазначимо, що раніше Львівщиною пролягали лише два міжнародні транспортні коридори:

• Брюссель – Ахен – Кельн – Дрезден – Вроцлав – Катовіце – Краків – Львів – Київ (Коридор №3)

• Венеція – Трієст/Копер – Любляна – Марибор – Будапешт – Ужгород – Львів – Київ. (Коридор №5).

Загалом транс-европейська мережа (TEN-T) створена, щоб з'єднати Европу з заходу на схід та з півночі на південь мережею автодоріг, залізниць, аеропортів та водних шляхів.

Україна увійшла до TEN-T у 2017 році.

Завершити побудову транс’європейської транспортної мережі, до якої входитимуть 94 порти, 38 аеропортів та близько 15 тис. км швидкісних залізниць, планують до 2050 року.

Файна вістка для Галичини і Західної України загалом. Як то кажуть, нема так зле, аби на добре не вийшло.

Тобто якби не війна на Сході, то Київ би й досі головно орієнтувався на Московію та Білорусь в транспортній лоґистиці й не тільки в ній, до слова.

А так, подобається це владі на Печерську, чи ні — а змушені спрямовувати інвестиції в розбудову інфраструктуру Галичини.

Зрештою, цей край, разом з Буковиною та Підкарпаттям історично має найрозвиненішу сітку шляхів, як аутодорожніх, так і залізничних: ще від Аустрії, хто б там що не казав.

Одне зле: нові транспортні коридори — це сильне додаткове навантаження на довкілля. Тож цікаво буде простежити, чи дбатиме той самий Київ, скажімо, про лісові засадження в Галичині вздовж нових доріг й не тільки?

Бо як кажеться в одній відомій галицькій приповідці: «Бережіть ліс — він нам ще пригодиться!»

До речі, лісисті місцевості довкола Ірпеня, Бучі, Гостомеля, на Чернігівщині й так далі — від початку війни це дуже промовисто показали....


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?