Новини



Галичани продовжують бавити «східняків». Гадають, що допоможе


Організатори переконані, одноденні подорожі Львівщиною мають стати ковтком натхнення і відновлення сил для тих, хто пережив вимушене переселення та стрес.

Відділ промоції Львівської міської ради разом із Міжнародною організацією з міграції в Україні (МОМ) за фінансування уряду та народу Японії ініціювали проєкт з підтримки дітей-переселенців та їхніх родин, які тимчасово проживають у львівських модульних містечках та центрах для ВПО.

Здійснює екскурсійні тури за маршрутом «Золотої підкови Львівщини» для внутрішніх переселенців туристична компанія Travel Room, інформує Galinfo за повідомлення Львівської міської ради.

— Цей проєкт ми зініціювали для того, щоб показати нашу землю людям, які приїхали до Львова, рятуючись від війни. Ми хочемо, щоб вони полюбили, зрозуміли наш край. Невідомо, як складеться їхня подальша доля: чи вони повернуться додому, чи залишаться жити у Львові, але в будь-якому випадку вони знатимуть, наскільки тут прекрасно. Це теж їх батьківщина, тому ми показуємо її красу, історію, колорит», — наголосила Тетяна Хабібрахманова, начальниця управління зовнішніх зв’язків і промоції Львова.

Організатори запланували 10 таких подорожей, в яких беруть участь майже пів тисячі внутрішньо переміщених українців.

— Війна в Україні зачепила найвразливіших — дітей. Більш ніж половина маленьких українців були змушені покинути свою домівку та шукати притулок. Тому ми разом з міською радою Львова та за сприяння, фінансування уряду та народу Японії вирішили підтримали маленьких переселенців та організувати серію таких одноденних поїздок до архітектурних пам’яток Львівщини. Ми пропонуємо на один день поїхати в ознайомчу поїздку до місцевих пам’яток архітектури, щоб діти та дорослі могли більше дізнатися про Львівщину та краще адаптуватися в своїй гостинній громаді. Також кожна дитина отримує набір для творчості, — зазначив Віктор Автономов, голова офісу Міжнародної організації з міграції у Львові.

Одноденна подорож охоплює замки Львівщини з екскурсією на Гавареччину: Львів → Свірж → Підгірці → Гавареччина.

— Ми вибрали досить легку екскурсійну програму для дітей, яка водночас містить дуже багато цікавої й корисної інформації. «Золота підкова Львівщини» — це гордість нашої землі, багатство історії. Учасники подорожі побачать Свіржський та Підгорецький замки, а також Гавареччину, де вони долучаться до майстер-класу ліплення з глини, обідають, годують тварин. Це найбільш комфортний і цікавий одноденний маршрут нашою Львівщиною, — розповіла Загвойська Ольга, комерційна директорка Travel room.

Ну, хоч в когось з речників проєкту якесь місцеве прізвище! Бо як не «Хабібрахманова», то «Автономов»! Жарт, звісно. Але.

Пригадується, в 1990 році Західна Україна, насамперед (якщо брати задіяну людську чисельність) Галичина під приводом святкування 500-ліття козацтва спорядила тисячі автобусів зі ще більшими тисячми охочих волонтерів на Запоріжжя.

Кожен колгосп тоді мав за священний обов'язок хоч «черевичка» [автобуси на базі вантажівок типу КАвЗ — прим. ЗУНР], але таки туди відправити!

Тисячні натовпи цих добровольців везли з собою купу саморобних блакитно-жовтих прапорів, які були незаконні (1990 рік як не як!), а також тонни надрукованої самвидавом десь в Литві-Польщі або ксероксах і ротаторах пропаґандистської літератури.

Література та була насамперед про «інтеґральний український націоналізм» головно авторства Дмитра Донцова, про ОУН — головно про її «бандерівське» крило, ну а також, зрозуміло, про УПА, історію козацтва, та про переконування самих себе, що «Україна — не Росія», а також як вийдемо з СССР — то ковбаса буде не то, що по «2.20 ре», а ще будуть за неї доплачувати: тільки б брали!

Вся ця розцяцькована буфонада тоді гордо йменувалася «їхати будити Схід» [України].

Чим завершилось клоунадне «будження» з боку здитинілих і засліплених від сподівань та увірувань Західняків — відомо.

У 2014 році без жодного пострілу було злито «зеленим чоловічкам» Крим. Також від унітарної України відкололись «ЛНР» і «ДНР». Нехай і «так звані», але відколення їхнє — це вже 8 років як дійсність.

Можна до оскаженіння вважати, що це все справа рук москвинських аґентів та диверсантів, але зрозуміло, що без масової підтримки мешканців цих регіонів на місцях — навіть кілька тисяч засланих з Росії провокаторів не змогли б того провернути.

Це вже не перший приклад, як Західняки намагаються «окультурити» переселенців з півдня та сходу України — ЗУНР про це вже писав. Вони наївно знову сподіваються «перекувати» східняків на «українських буржуазних націоналістів» Галицького взірця.

Але історія — тітка зла. Особливо, коли нікого нічому так і не навчила.

Продовжуйте, галіцуси, і далі возити та задобрювати переселенців з-за Збруча. Може один-два з них й направду в щось повірять, умгу.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?