Новини



Дві громади ПЦУ на Буковині перейшли на святкування Різдва 25 грудня


Парафія Свято-Покровського храму села Мамаївці та громада храму апостолів Петра і Павла у Чернівцях перейшли на святкування Різдва Христового 25 грудня.

Такі рішення парафіяни прийняли під час зборів та з огляду на офіційний дозвіл Священного Синоду ПЦУ святкувати Різдво за новоюліанським календарем.

Про перехід на святкування Різдва 25 грудня громада чернівецького храму Святих Першоверховних Апостолів Петра і Павла, що у мікрорайоні Садгора у Чернівцях, повідомила на своїй сторінці у Facebook. 

«Відбулися загальні збори громади Храму Святих Першоверховних апостолів Петра і Павла. На них розглядалося питання, щодо святкування Різдва Христового у межах парафії 25 грудня 2022 року. Учасники зборів одноголосно підтримали це рішення», – йдеться у повідомленні. Відтак святвечір у межах парафії припадає на 24 грудня, а різдвяний піст почався з понеділка, 15 листопада 2022 року.

Раніше аналогічне рішення прийняла громада Свято-Покровського храму села Мамаївці. Прикметно, що про це повідомила чиновниця Чернівецьої ОВА. «Громада на своїх зборах одноголосно прийняла рішення перейти на новоюліанський календар (близький до григоріанського) та святкувати Різдво Христове 25 грудня», – зазначила заступниця керівника департаменту регіонального розвитку Чернівецької ОВА Христина Марчук.

Нагадаємо, 18 жовтня Православна церква України на засіданні Священного синоду дозволила своїм єпархіям проведення різдвяних богослужінь 25 грудня – за умови бажання вірних. Священний синод Православної церкви України вирішив, що «там, де для цього існують пастирські обставини та засвідчується бажання вірних, як виключення дозволити за рішенням настоятеля та громади 25 грудня 2022 року звершити богослужіння за чином свята Різдва Христового. У разі звершення такого богослужіння його учасники в цей день звільняються від обмежень посту».

Як повідомляв ЗУНР, на Гуцульщині парафіяни Храму Різдва Пресвятої Богородиці, що у селі Криворівня, святкуватимуть Різдво 25 грудня.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?