Новини



Курс долара сягнув позначки 5 злотих – історичний момент. Що далі?


У вівторок, 27 вересня близько 19.00 американська валюта побила новий рекорд, вперше в історії перетнувши психологічний бар’єр у 5 злотих. І наразі долар США домінує стосовно всіх основних валют та торгується близько паритету з британським фунтом (близько 5,3 злотих), швейцарським франком (5,04 злотих) та євро (4,79 злотих). Долар став другою валютою, яка «пробила» позначку у 5 злотих – декілька днів тому цієї межі досяг швейцарський франк.

Варто зазначити, що стрімке зростання курсу долара спостерігається ще з початку року – за цей час він зріс щодо злотого на 24%. Але наразі «політ» американської валюти лише прискорюється.

Так, 28 вересня, ввечері на міжбанківському ринку долар США коштував 5,005 злотих, а вже наступного дня, о 8.39 зранку фінансовий портал Parkiet.com оприлюднив інформацію про те, що курс американської валюти сягнув 5,03 злотих. І це йдеться лише про міжбанківські торги – у обмінних пунктах продаж валюти відбувається за ще вищим курсом, фіксує Ukrainian In Poland.

Ослаблення злотого проти американської валюти експерти пояснюють, головним чином, падінням курсу евро до долара.

Адже економіка Польщі інтегрована в загальноевропейський фінансовий сектор, тож, чим нижчий курс EUR/USD, тим вище курс у валютній парі USD/PLN. На сьогодні долар США є найсильнішим за останні двадцять років щодо євро, 27 вересня 1 евро продавався всього за 0,958$.

Протягом багатьох років евро залишався міцнішим за американський долар, але події останніх місяців (війна в Україні, зростання інфляції та енергетична криза в Європі) спричинили зниження відсоткових ставок в усій єврозоні та відповідно погіршили позиції европейської валюти до американської.

Річ у тому, що долар США не настільки залежить від цін на енерґоносії та наразі не має протистояти стільком економічним та фінансовим викликам. Тож американський фінансовий ринок може собі дозволити боротися з інфляцією шляхом підвищення відсоткових ставок.

Польський злотий був однією з найслабших валют в реґіоні протягом останніх років.

Однак, аналізуючи динаміку позицій USD/PLN, не важко помітити, що висхідний рух валютної пари є справою буквально останніх кількох днів. На думку експертів, стрімке «піке» злотого до долара можна пояснити двома основними чинниками:

1) Геополітична ситуація – не варто забувати, що Польща є близьким сусідом воюючої сьогодні України, тож особливої напруженості валютному ринку додала проголошена російським президентом мобілізація резервістів та лунаючі погрози ядерної атаки. Зрозуміло, що в умовах війни та ескалації конфлікту інвестори намагаються знизити власні фінансові ризики, тож міжнародний капітал залишає потенційно нестабільні валюти та побирає активи в умовно стійкіших та безпечніших валютах, до яких у сьогоднішній ситуації відносяться американський долар та швейцарський франк.

2) Монетарна політика центрального банку США, який регулярно підвищує основну процентну ставку, а також вустами Джерома Паелла, члена Ради керівників Федеральної резервної системи оголосив рішучість подальшого підвищення ставок для стримування інфляції, навіть коштом рецесії.

Нагадаємо, що ще в березні центральний банк США (ФРС) підвищив процентні ставки на 3 процентних пункти до діапазону 3-3,25 відсотка, що є найвищим рівнем за останні 14 років. Прогнози ж свідчать про те, що цього року додатково відбудеться підвищення на 1,25 відсоткового пункту, а наступного року основна ставка буде навіть трохи вищою – близько 4,6 відсотка. Для порівняння: Европейський центробанк підвищував ставки лише двічі, сумарно на 1,25 відсоткового пункту, до 1,25 відсотка.

У своєму інтерв’ю порталу Gazeta.pl старший аналітик фінансових ринків XTB Міхал Стахняк визнає, що не варто розраховувати на швидке послаблення американської валюти.

Хоча, на думку експерта, аґресивне підвищення долара США, яке ми бачили в останні дні має уповільнитися, а, враховуючи надмірну інфляцію в країні, яка у червні складала 9,1%, можна очікувати навіть рецесію, що, своєю чергою приведе до зниження процентних ставок. Це може відбутися вже в наступному році.

Тож саме тоді й варто очікувати зниження долару до позицій, з яких він стартував декілька місяців тому.

На відміну від аналітика фінансових ринків XTB, наші баби на лавках достеменно знають, що долар не таньшає ніколи! так, він може десь‑колись троха си «провиснути», подібно, як це було в липні‑грудню 2019 року, але така тенденція, по‑перше, створюється зазвичай штучно ружними заходами національного регулятора; а по‑друге – це не надовго!

Зрештою, най хтось спробує згадати, аби долар, наприклад, скочив до 4 гривень, а потім міцно си відкотив назад до 2 гривень за 1 «зелений». А може, хто пам'ятає, як бакс назад з 8 гривень повернув знову на 5, так? Отожбо.

Польський злотий в цім питанню недалеко від гривні втік. Звісно, це в рази міцніша валюта за українські гроші, однак щодо долара – то так само тут відбувається роками гра тільки в один бік.

Тому най той пан Стахняк не повідає байки: ліпше в стократ за нього знають наші баби!

Станом на поточну мить, пополудні 30 вересня, як свідчить табличка зі сайту money.pl, верхня межа долара – тобто курс продажу – таки перевищує психологічну межу в 5 злотих, як не крути!

Очевидно, якийсь час на цій межі він і покрутиться. Але далі – знову поповзе догори. Де‑де, а в Україні про це дуже добре знають ще як від 1991‑го...

Треба так розуміти, що на тлі як всіх енерґетично‑економічних криза, так і бравадних «пред'яв» польської влади німцям за 2‑гу Світову – стабілізаційних «ковідних» мільярдів від Евроунії (читай: Німеччини) Польщі не бачити, як своїх вух.

Америка так само не буде за гарні очі поляків засипати мільярдами свіжонадрукованих «зелених» – вони зараз їх дають Зеленському, аби він і далі продовжував виконувати свою роль слуги американського народу. Не в буквальному, звісно, значенні, а в геополітичному: об'єктність України в нинішній війні ніхто з сильних світу сього ще не забирав. І не збирається цього робити від слова «ніколи».

Але повернімося до польської економіки. Отже, залучити якісь стабілізаційні фонди Польща не має звідкіля. А витрати на утримання та заохочення до асиміляції українських переселенців – йдуть скажені. Вже мовчимо про амбіційні плани польських владоможців створити найбільшу армію в Европі.

Щоправда, в останній місяць якось про це трохи принишкли в Речі Посполитій. Чи то грошей катастрофічно забракло, чи то з'ясувалося, що нема навали добровольців йти на службу до Войска Польскєґо...

Навіть навпаки: спостерігається тенденція, коли навіть нинішні кадрові військовослужбовці масово полишають службу через те, що обіцянки про оплату, наприклад, понадурочних годин служби не оплачуються і є ще купа таких подібних «несподіванок».

Але при цьому дорогущі збройні контракти вже Польща уклала.

Тож просте питання: на підставі чого має міцніти польський злотий? Що такого виробляє польська господарка для світового ринку, що могло б приносити тверді валюти в країні, зміцнюючи злотий?

В першій десятці провідних польських брендів чільне місце посідають насамперед виробники одягу та взуття.

Також сюди увійшли харчові бренди, виробник косметики, одна роверна фірма і одна ІТ‑компанія з розробки комп'ютерних ігор. Єдиний «важкий» бренд з цього списку – виробник автобусів, тролейбусів та трамваїв.

Щож, добре, що і це є: не кожна країна може таким списком похвалитися. Але зрозуміло, що цього ой, як замало, аби тримати польський злотий на рівні твердих світових валют.

Ось у підсумку й виходить, що амбіційні потуги польських політиків безпосередньо й дуже відчутно б'ють по своїм же громадянам! Всі ж розуміють, що здешевлення злотого у висліді призводить до загального збідніння населення. Хоча б з тої причини, що в кожнім лоґістичнім ланцюжку закладена ціна пального та енергії. А ось воно купується тільки за тверді міжнародні валюти.

Ціна того самого бензину в Польщі вже навесні встигла досягти 8 злотих за літр. Зараз вона дещо опустилася і зупинилась на рівні 6,30‑7,30 злотих.

Зрозуміло, що з падінням польської валюти до 5 злотих за долар – ціни на пальне поступово знову підуть догори. Що потягне за собою загальне здорожчення цін та падіння рівня життя.

Хто зна, як з цим падінням поводитимуть себе ті ж самі переселенці з України? Скорше за все, хтось з них не витримає і таки повернеться назад до України.

А хтось вирішить пошукати кращої долі десь в заможніших країнах зі стійкішою господаркою. І без містечкових наполеонівських амбіцій.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?