Новини



Влада Польщі пом'ягшила риторику щодо Волині. Покищо.


У суботу, 9 липня, на ІІІ програмі Польського радіо вийшла програма, присвячена 11 липня, коли в Польщі відзначають Національний день пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої.

Під час програми радник польського президента Павел Салек (Paweł Sałek) повідомив, що Анджей Дуда (Andrzej Duda) візьме участь в офіційному святкуванні Національного дня пам’яті жертв ґеноциду у Варшаві.

Представник Канцелярії президента Польщі також послався на п’ятничний виступ о. Тадеуша Ісаковича-Залеського, який в ефірі Radio WNET звинуватив президента в тому, що «він був у Києві і не сказав про це [трагедію на Волині в 1943 році — примі. ред.] ні слова», стверджують Kresy.pl.

– Кілька років тому був символічний візит президента, де на полі, де колись було польське село, він поклав вінок і квіти, щоб вшанувати пам’ять тих громадян ІІ Речі Посполитої, які жили на тій території, – сказав Павел Салек.

Він згадав події чотирирічної давнини, коли Дуда їздив на Волинь перед річницею «кривавої неділі». Це був його єдиний офіційний візит в Україну в такому контексті з початку його першого президентського терміну в 2015 році.

– Проте сьогодні ми маємо зовсім інші обставини, пов’язані з війною в Україні – і це основна проблема і основна річ, – сказав Салек.

Треба так розуміти, що по припиненню війни в Україні, обставини знову зміняться: і тоді Польща вже не «підзабувати» трагедію на Волині.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?