Новини



В Польщі почалося «11 липня»: тиждень пригадування Україні за «Волинь-1943»


11 липня в Польщі відзначають Національний день пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої.

— 79 років тому, у неділю, 11 липня 1943 року, на Волині розпочалася масова скоординована акція ОУН-УПА проти польського населення. Внаслідок геноциду на Волині та Східній Малопольщі загинуло щонайменше 100 тис. поляків, — пише польське реваншистке видання Kresy.pl.

У понеділок виповнюється 79 років Кривавої неділі. Цього дня ми відзначаємо Національний день пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої, — стверджують Kresy.pl. — Вбивці вибрали неділю, коли поляки ходили до костелів на Святу месу.

11 липня 1943 року УПА розпочала скоординований наступ на польське населення Волині, який продовжився наступного дня. Атаковано 150 сіл.

Кривава неділя стала кульмінацією хвилі вбивств і вигнання поляків з їхніх домівок, яка тривала з початку 1943 року. Перші вбивства сталися восени 1939 року.

Виконавцями Волинського злочину були Організація українських націоналістів – фракція Степана Бандери (ОУН – Б) і підпорядкована їй Українська Повстанська Армія (УПА) [насправді ж: ОУН (б) контролювала тільки «одну з» УПА, яких в 1940-х роках, загалом, виникло аж цілих шість! — прим. ред.] 

Частина українського населення співпрацювала з ними, брала участь як у вбивствах своїх сусідів-поляків, так і в пограбуванні їх майна. ОУН-УПА називала свої дії «антипольською акцією». За цим терміном ховався намір вбити та вигнати поляків.

Перше масове вбивство на Волині відбулося 9 лютого 1943 року. Сталося це в селі Паросла І Сарненського повіту. УПА, яка спочатку називала себе радянськими партизанами, вбила 173 поляків.

Тяжкість злочину була пов'язана, зокрема, з у березні та квітні 1943 р. українські поліцаї залишили службу на Німеччину. Тоді вони вступили до лав УПА. [очевидно, йдеться про батальйони «Нахтіґал», «Роланд», а також «шуцманшафтів» — прим. ред.]

Багато з них раніше брали участь у вбивствах євреїв. Один із найбільших злочинів УПА до липня 1943 р. стався в ніч з 22 на 23 квітня 1943 р. Тоді було спалено селище Янова Долина. Було вбито близько 600 поляків.

У липні 1943 року злочинність посилилася. Тоді було вбито близько 10-11 тисяч поляків. 11 і 12 липня УПА здійснила скоординований наступ на поляків у 150 місцевостях Влодзимежського, Гороховського, Ковельського та Луцького повітів.

Вбивці вибрали неділю, коли поляки ходили до костелів на Святу месу. Українські націоналісти входили в храми, вбивали мирне населення та священнослужителів. Це було, серед іншого, у Киселині, а також у Порицькому. На Волині було спалено або зруйновано близько 50 католицьких храмів. Злочини також продовжувалися в наступні дні та далі.

У 2016 році Сейм встановив 11 липня Національним днем ​​пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої.

— Сейм, — йдеться в резолюції, — віддає данину пам'яті «всім громадянам ІІ Республіки Посполитої, по-звірячому вбитим українськими націоналістами.

Як то кажуть: нинішня війна війною — а «11 липня» для Польщі й надалі залишається «11 липням». І ніхто особливо цю дату там заперечувати чи скасовувати не збирається...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?