Новини



Збитків на 100 тисяч злотих: нові подробиці історії українця в Польщі, що розгромив квартиру в Кракові


Попри заяви відразу після події офіційних речників, що це був фейковий інформаційний фейк – виявилося таки, що аж ніяк то була не вигадана пропаґандистами подія.

ЗУНР днями писав, що в Кракові набув розголосу безпрецендентний випадок за участи біженців з України. Багато хто навіть серед самих поляків вважав, що ця новина була ідеологічним фейком, аби підігріти градус протистояння між корінними поляками та прибулими міґрантами з України, яких офіційно називають «біженцями від війни» і подібне.

Виявилося, що аж ніяк то був не фейк. Новинарям порталу InPoland.net.pl вдалось поспілкуватися з Головою правління Фонду Фундація Польського фонду розвитку Магдаленою Гжанковською, яка розповіла подробиці про ситуацію з українцем у Кракові, який повикидував меблі з квартири, та завдав значних руйнувань у безкоштовному житлі.

У березні цього року правління Польського фонду розвитку, PFR Nieruchomości S.A. та їхній Фонд вирішили тимчасово надати біженцям, які втікали від війни в Україні, квартири в житловому комплексі на вул. Анни Швед‑Снядовської в Кракові.

Також наголошувалося, що це – лише тимчасове рішення, запропоноване до 30 вересня 2022 року. За цей час, тобто за пів року, громадяни України мали знайти остаточне місце проживання, облаштуватися, влаштуватися на роботу тощо.

Загалом у комплексі на потреби біженців було арендовано близько 180 квартир, де проживало близько 500 осіб, які підтримувалися Фондом, переважно жінки та діти. З орендарями були укладені договори на визначений термін, тобто до 30 вересня 2022 року, і після цієї дати всі будуть зобов’язані звільнити квартири.

Після приведення у початковий стан, ці помешкання повертаються до програми «Квартири під забудову».

Фундація PFR у тісній співпраці з Польським хотельовим холдинґом, Воєводою малопольським та Ґенеральним консулом України в Кракові підготувала пропозицію безкоштовного транспорту та проживання в інших місцях разом із харчуванням для всіх мешканців, щоб їм комфортно було до кінця терміну покинути житло.

На цей час переважна більшість мешканців вже вирішила свій переїзд в нове житло і виселяються вже або найближчими днями.

– Подія, яка сталася в одній із квартир, стосується особи, громадянина України, який не перебуває під опікою Фонду. Про це повідомлено в поліцію, подальші дії будуть вжиті відповідними службами, – повідомила Маґдалена Ґжанковска, Голова правління Фонду Фундація Польського фонду розвитку PFR.

За словами керівника фундації, поліція повідомлена про ситуацію і проводить необхідні дії. Українець, який проживав у тому помешканні не мав підписаного договору з орґанізацією і не мав там взагалі знаходитися.

Через свої дії він завдав збитків на суму близько 100 тисяч злотих. Українець викинув із балкона на землю практично всю побутову техніку — холодильник, мікрохвильову піч, телевізор. Він зумів вирвати у ванній кімнаті навіть металеву ванну та скинути її з лоджії. Це спричинило затоплення нижнього поверху.

Хто і як відповідатиме за збитки поки невідомо.

Ситуація складна, та дуже неоднозначна. Фундація розуміє стан людей, які мають покинути своє тимчасове житло, але не може далі надати їм там проживання, бо нерухомість не належить їм.

З іншого боку, відсутність розуміння у людей необхідності покинути приміщення, яке безкоштовно надається для них, створює соціальне напруження у суспільстві.

Одиничні ситуації з українськими воєнними біженцями негативно впливають на всіх українців в Польщі. Як тих, які приїхали після 24 лютого, так і тих хто тривалий час перебуває у країні.

Наразі про те, мовляв, що чоловік, який вчинив бедлам, є хорий на шизофренію – нічого не повідомляється. Але зрозуміло одне: він точно не якийсь московський аґент‑провокатор, покликаний своїми діями підсилити антиукраїнські настрої в Польщі, що дедалі набирають обертів.

Все ж таки той чоловік – один з «біженців».


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?