Новини



Українських біженців почали виселяти з житла – вони влаштували погром помешкання (ФОТО)


В польському Кракові набув розголосу безпрецендентний випадок за участи біженців з України. Йому дала розголос місцева активістка на своїй фейсбук‑сторінці.


 

Розпочався період виселення громадян України з квартир, призначених для краківських сімей з дітьми. Громадяни України отримали допомогу і згідно з попередніми умовами – могли мешкати в цих квартирах лише до вересня цього року.

Жили вони там безкоштовно без будь-яких оплат.

Варто зазначити, що це – цілком нові помешкання, у новозбудованому житловому масиві. Для прийому біженців з України їх обладнали новою технікою і меблями.

Згідно з договорами, ці помешкання надавалися біженцям лише до вересня: до цього часу українські переселенці мали визначитися: або повернутися в Україну, або ж знайти працю, винайняти помешкання тощо.

– Вчора вночі на знак подяки за допомогу хтось розгромив квартири, вирвав радіатори, а опалення у Кракові вже ввімкнули, тож затопило цілі стояки. Через вікна викидали ванни та всю техніку, яку їм дали для облаштування квартири. Це фотографії сьогоднішнього ранку, – пише в своїм дописі зі світлинами краков'янка Elżbieta Sidor.

Судячи з її сторінки на фейсбуці, Ельжбета не є якоюсь політично заанґажованою чи членкинею якоїсь ультранаціоналістичної польської орґанізцації.

В своєму дописі вона зазначає, що ці помешкання надавалися жінкам з дітьми, але в них чомусь опинилися й чоловіки з України. Мовляв, навряд чи жінкам було б під силу повиривати з корінням ванни та опалювальні радіатори.

– Я сумніваюся, що жінки з дітьми могли б перенести ванни і холодильники, тому припускаю, що це були чоловіки у множині, тому що один чоловік не міг би просто так взяти холодильник і ванну і викинути їх через вікно, – зауважує Ельжбета Сідор.

При цьому краків'янка зазначила, що низка найпопулярніших видань Кракова включно з Польським суспільним телебаченням – коли ці квартири не надавали за призначенням: польським нужденним сім'ям, а віддавали переселенцям з України, то всіх поляків, хто піднімав про це питання – таврували «русскіми тролями».

Міщанка також наголошує, що напередодні початку виселення всі українські біженці мали пізно ввечері перед будинком якусь зустріч. Про що радилися – полька достеменно не знає, бо не брала на цьому мітинґу участь особисто.

– Знаю лише те, що потім була знищена квартира, – пише пані Сідор.

В поліції Малопольського воєвудства, столицею якого є Краків, заявили, що цей випадок є фейком.

Натомість за словами Ельжбети Сідор, є реакція від орґанізації, що займається новобудовами, де стався інцидент – від PFR Nieruchomości – Польського фонду розвитку нерухомості.

Дійсно, згідно з долученим знятку їхньої відповіді випливає, що передача помешкань польським родинам відбувається за графіком, а також через випадок трощення квартири – вжито посилених заходів безпеки. Тобто виходить, що то не дописувачка фейкує, а таки місцева поліція.

– Правду не можна спростувати. Поліція повинна нас захищати, а не обманювати. Ви повинні були перевірити, перш ніж коментувати, що відбувається. Квартири презентуються польським родинам, ось чому українців виселяють згідно з договором. А ви (поліція) коментуєте, що це неправда, – висновкує пані мешканка Кракова.

Щож, ЗУНР вже неодноразово відзначав, що «медовий місяць» з поляками закінчився. Можна навіть вважати, що допомога Польщі в перші місяці війни в Україні – це їхня своєрідна невеличка плата за шкоду, заподіяну русинському населенню Галичини та Волині в 1920‑30 роках.

Разом з тим варто розуміти, же «втома від України» що у світі, що насамперед в Польщі – це природня реакція з боку саме  польського простого населення, яке на собі відчуває щоденно тягар цієї допомоги – на відміну від високопосадовців країни.

І якщо влада Польщі не припинить втілювати свої амбіційні речо‑посполитні імперіалістичні плани, то на рівні простих громадян цей спротив лише зростатиме в геометричній проґресії!

Випадок, подібний до трощі нового житла, наданого переселенцям з України задурно – лише прискорюватиме розвій антиукраїнських настроїв.

Про що свідчать показники в тисячу поширень допису пані Ельжбети Сідор, а також понад тисячу відгуків під ним – поголовна більшість з яких є яскраво протиукраїнськими.

 

 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?