Новини



На Тернопільщину перемістилися 55 підприємств


55 підприємств із територій на яких тривають бойові дії перемістилися на Тернопільщину. Іще п’ять перевозять свої виробничі потужності. Першими за програмою переміщення переїхали підприємства із Києва, Сумської та Харківської областей. Навала зі Сходу – триває.

Типовий профіль перевезених підприємств – середні компанії, які шукають площі від 500 до 2000 кв м.: 60% цих запитів вкладаються саме у такий профіль, повідомив Суспільному керівник Інвестиційного офісу Тернопільської області Володимир Василевський.

Перевагою є наявність інженерної інфраструктури на об’єкті, електроенергія, бо без неї технічно не може працювати жодне виробництво. І, звісно, такі речі, як побутові приміщення, знепилена підлога мають бути на момент заїзду.

– Підприємці хочуть швидко перемістити виробництво, тому приміщення уже має бути придатне для використання. На жаль, майже 70% приміщень, які ми оглядаємо, далеко не в ідеальному стані. І я би радив власникам цих приміщень швиденько вкладати у свої приміщення, тоді вони стануть ліквідними. Адже інвестор обирає там, де менше витрат і швидше можна зробити ремонт, або взагалі немає потреби його робити, – каже Василевський.

За словами Володимира Василевського, завдяки релокації підприємств створюються нові робочі місця у реґіоні.

– Усі ці підприємства, які переселяються, особливо, якщо то великі підприємства, мають своїх субпідрядників. Вони роблять ремонти, обслуговують харчування своїх працівників, шиють форму. І все це вони будуть замовляти уже тут, на місцях. Ці замовлення отримають саме наші дрібні підприємці, які будуть обслуговувати переміщені підприємства.

Це великий шанс для місцевого бізнесу. Одні врятують свої колективи та виробничі потужності, інші отримають новий бізнес, нових платників податків. Уся логістика постачання та збуту тепер проходить через нашу область. І частина цих не лише складських приміщень, а саме виробничих ланцюгів уже буде залишена тут. Це має бути мотиватором для громад, щоб працювати з інвестором, надавати їм те, що потрібно для роботи, – каже Василевський.

Щоб зберегти виробничі потужності бізнесу, держава запустила програми підтримки релокаційних підприємств. Їм, зокрема, допомагають безкоштовно перевозити виробничі потужності залізницею та "Укрпоштою".

– Там є автомобільний транспорт, від найближчої залізничної станції вказують, де можна зробити точку завантаження. І усе безкоштовно підвезуть у місце перевезення. Також держава допомагає через військові адміністрації, які уже на місцях, наприклад, шукають приміщення. Є також допомога місцевими бюджетами. Той же Львів додатково дає 100 тисяч підйомних, плюс 80 тисяч ваучерами на обслуговування у місцевих експертів. Це потужна стимулююча функція, яка й Тернопільщині потрібна, бо це і є та конкуренція між регіонами, яка почалася за кращих інвесторів.

Якщо роботодавці зможуть дати людям робочі місця, гідну зарплату, а місцева реґіональна та національна влади зможуть профінансувати саме інвесторів, щоб люди не на біржі стояли, то це стане стимулом відкривати виробництва тут, а не за кордоном, – розповів керівник Інвестиційного офісу Тернопільської області Володимир Василевський.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?