Новини



На Львівщині перевіряють приміщення, які хочуть облаштувати для переселенців


У Львівські області інспектують приміщення, у яких можна буде розмістити вимушено переміщених людей. Обирають житло у перспективних громадах, де це дозволяє зробити інфраструктура та одразу можна запропонувати людям працевлаштування. Громади запропонували на розгляд 248 таких об’єктів. Напомпування Львівщини східняками – триває.

У Кам'янці-Бузькій для розгляду запропонували два об’єкти, один з них – це недобудований гуртожиток на території училища, його розпочали будувати у 1991 році, а у 1996 – будівля перейшла на баланс навчального закладу.

– Ми самі розуміємо, що впродовж 30 років не проводилося ніякі роботи і зараз він в такому стані, але напевно треба розпочати з комунікацій, комунікації тут не підведені, треба міняти вікна, двері, питання покрівлі – також треба вирішувати, – розповідає Суспільному директорка вищого професійного училища №71 Галина Антоняк.

Перевіряють, зокрема, стан стін та варіант демонтажу верхнього поверху, на випадок, якщо порушена цілісність даху.

– Я думаю, що ще хороший дах, завдяки якому зберігся достатньо добрий стан будівлі і відповідно це суттєво покращує шанси на те, що дана будівля може бути в найближчій перспективі відновлена, – каже заступник директора обласного департаменту економічної політики Вадим Табакера.

Також для облаштування міська влада запропонувала будинок ХХ століття. У ньому жила сім’я власника цегельного заводу, який розташований поруч. Згодом приміщення опинилось у державній власності і з 70-х років тут функціонувало туберкульозне відділення міської лікарні.

– Воно працювало (туберкульозне відділення, – ред.) до 2014 року і в процесі реформи медицини було припинена діяльність. Туберкульозна паличка тримається 1,5-2 роки, тобто зараз це приміщення повністю придане для проживання внутрішньо переміщених осіб, – пояснює заступник Кам‘янка-Бузького міського голови Олег Квасніцький.

Загалом у двох запропонованих приміщеннях можна поселити близько 300-400 людей. Також у громаді зможуть запропонувати переміщеним людям працевлаштування.

"Ми маємо індустріальний парк, який вже цього року мав би працювати, тільки у зв’язку з війною ці питання трошечки відклалися. Є й інші підприємства, які в нас розташовані на території та потребують робочої сили. Ми би могли таким шляхом вирішити, що ці люди мали б роботу, могли б нормально жити", – каже міський голова Кам’янка-Бузької громади Олег Омелян.

Усього на Львівщині громади запропонували 248 об’єктів у яких можуть розмістити переміщених людей. Загальний кошторис облаштування становить понад 2,8 мільярда гривень.

– Станом на сьогодні ми з обласного бюджету виділили на 25 об’єктів 157 мільйонів гривень. Відповідно це допоможе нам створити додаткових 2700 місць для проживання ВПО. Це комфортабельні умови проживання на довготривалу перспективу. Відповідно працюємо з донорами, щоб збільшити ці показники, бо дійсно обмежені є можливості обласного бюджету, – додає Вадим Табакера.

Після інспектування приміщень відповідну інформацію передають донорам.

Організації враховують витрати та можливості і пропонують фінансування, або ж співфінансування для облаштування житла.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?