Новини



В Ужгороді відкрилася виставка традиційного весільного одягу та атрибутики прикордоння (ФОТО)


В Ужгороді у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрилася виставка традиційного весільного одягу, атрибутики та світлин «Заміжжя їй личить / Mӑritişue i se potriveşte / Svadba jej pristane».

Показ є результатом тривалої дослідницької роботи, яку працівники музею провели спільно з колегами Повітового музею Сату Маре (Румунія) та Музею української культури у Свиднику (Словаччина).

Експозиція знайомить всіх охочих з окремими весільними обрядодіями, весільною атрибутикою, вбранням наречених.

Про це повідомляють на сторінці музею у Facebook.

– Цінність виставки полягає в тому, що вона об’єднала матеріали великого етнічного масиву в контексті порубіжжя — Пряшівський край (Словаччина), Закарпаття (Україна) та повіт Сату Маре (Румунія). Українська сторона акцентує на обряді благословення наречених батьками, румунська — на зачісці нареченої, словацька — на весільному застіллі й забавах, — йдеться у повідомленні.

– Також поряд зі світлинами на виставці демонструються традиційні весільні костюми гуцулів, долинян, бойків і лемків Закарпаття. "Домінантою частиною виставки є експозиція "Благословення наречених батьками". Зазвичай ця обрядова дія проходила в хаті нареченої, рідше — нареченого. Першим благословляє батько нареченої, тримаючи в руках ікону, а поруч — мати з хлібом, — повідомляють в музеї.

Для розуміння весільної специфіки процес барвінкоплетіння у лемків відтворив Краєзнавчий музей міста Перечин. Запрошений колектив реконструював сценку з підготовки весільних вінків з барвінку, яка супроводжувалась народними піснями та танцями.

Менеджерка міжнародного грантового проєкту прикордонних регіонів Адела Добреску поділилась своєрідністю підготовки весільної зачіски нареченої в Негрешті-Оаш (повіт Сату-Маре).

Згідно з її словами, цей процес дуже копіткий, по часу може займати 16 годин, адже зачіску буквально плетуть (тчуть). Також наголосила на тому, що традиції не помирають, а тільки трансформуються відповідно до вимог часу та простору.

Виставка експонуватиметься у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту до 2 жовтня цього року. Опісля завершення терміну експозиція емігрує до Румунії.

Вона реалізована в рамках міжнародного грантового проєкту "Культурні зв’язки — культурна мобільність в прикордонному регіоні".


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?