Новини



У Львові відзначили День Соборності


День Соборності України – це свято на честь проголошення 22 січня 1919 року "Акту Злуки" (об'єднання) Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР), внаслідок якого ЗУНР втратила незалежність.


Відзначати цю дату у Львові розпочали ще 21 січня. До Дня Соборності України та 105-ї річниці "Акту Злуки" УНР та ЗУНР у Львові встановили національний рекорд України, розгорнувши 20-метровий прапор України з підписами та побажаннями наших Захисників. На українському стягові – 1300 підписів дітей та 148 автографів військових з понад 30 бригад ЗСУ, на ньому є також є підпис Головнокомандувача ЗСУ– Валерія Залужного.

Разом з курсантами Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана Сагайдачного львів'яни пронесли прапор від пам’ятника Тарасові Шевченку до площі перед Оперним театром.

У межах святкування 22 січня також відбувся Фестиваль Соборності, у якому взяли участь кращі колективи Львівщини. Фестиваль відбувся у приміщенні Будинку офіцерів, де в музеї і зберігатиметься тепер прапор-рекордсмен.

Знаково, що саме 21 січня 1990 року українці створили найбільший "живий ланцюг Злуки" з Києва до Львова та Івано-Франківська, Стрия, Тернополя, Житомира та Рівного. За різними оцінками, участь в акції взяли близько трьох мільйонів чоловік.

Варто відзначити, що "Акт Злуки" передбачав ліквідацію незалежності ЗУНР та перетворення її на автономну Західу область УНР. Врешті-решт тодішня "Злука" закінчилась відмовою Директорії УНР від Галичини та Західної Волині на користь Польщі, яка встановила на Збручі "санітарний кордон" проти більшовицької Росії. 

Реально більшість українських земель було об'єднано в межах однієї держави у 1939-1945 роках сталінським режимом. Проте дати приєднання до Радянської України Волині та Галичини (17 вересня 1939 року), Буковини (28 червня 1940 року) та Закарпаття (28 жовтня 1944 року) в нинішній Україні святкувати не прийнято.

 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?