Новини



В Ужгороді урочисто почали будівництво євроколії до Чопа


В Ужгороді урочисто змонтували перші 20 метрів європейської колії до прикордонного Чопу. Решту 22 тисячі метрів обіцяють до кінця 2025 року.

Старт будівництва залізниці єврозразка, яка сполучатиме Україну та Угорщину, розпочнеться незабаром, повідомив перший заступник голови Закарпатської обласної військової адміністрації (ОВА) Мирослав Білецький.

Перший символічний прогін на пероні ужгородського вокзалу змонтували за участі прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. За його словами, Ужгород стане першим обласним центром, який отримає сполучення з ЄС євроколією. Зазначимо, прем’єр також домовився зі словацьким колегою Робертом Фіцо запустити до кінця року пряме пасажирське сполучення «Київ – Кошице», проте в цьому випадку йдеться про використання старої колії російського зразка шириною 1520 мм.

«Очікується, що будівельні роботи розпочнуться у травні 2024 року. Завершити планують до кінця 2025 року. У перспективі для більшої зручності пасажирів та економії часу на вокзалі Ужгорода заплановано облаштувати пункт митного і прикордонного контролю, що дозволить не зупиняти поїзди на державному кордоні», – повідомив Мирослав Білецький.

Загалом Україна побудує 22 км європейської колії від станції «Чоп» до перону залізничного вокзалу «Ужгород». Одноколійну залізничну ділянку завширшки 1435 мм встановлять всередині робочої широкої колії.

«Проєкт буде реалізовано за 50% грантового співфінансування фонду ЄС Connecting Europe Facility (CEF). Укрзалізниця отримала можливість реалізувати цей проєкт в результаті успішної участі у конкурсному відборі проєктів CEF в 2022 році. Загальна сума проєкту 1,3 млрд грн. Термін виконання проєкту складає 14 місяців», – повідомив очільник «Укрзалізниці» Євген Лященко.

Він додав, що компанія планує провести техніко-економічне обґрунтування можливого продовження євроколії від Ужгорода до Львова, що стане важливим кроком для приєднання Львова до двох Європейських Транспортних Коридорів TEN-T – Рейн-Дунайського та Середземноморського.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?