Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Арешт віце-губернаторки Волині та «мовні інспектори» в Івано-Франківську


За організацію нелегального виїзду за кордон чоловіків мобілізаційного віку вперше затримано заступницю голови обласної адміністрації. Проте чиновники та депутати регіону давно займаються таким «бізнесом».


Віце-губернаторку Волині затримали за переправлення ухилянтів

СБУ 11 вересня повідомила, що ліквідувала на Волині нову схему ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків мобілізаційного віку. За даними спецслужби, до організації схеми причетна колишня заступниця голови Волинської обласної військової адміністрації (ОВА).

В СБУ не назвали її прізвища, проте місцеві ЗМІ пишуть, що йдеться про Мирославу Якимчук. Вона стала заступницею голови Волинської ОВА у квітні 2022 року, тоді ж очолила Координаційний центр області, що діє упродовж воєнного стану. Вона, зокрема, відповідала за критично важливі питання постачання всього необхідного для оборони області, волинських військових підрозділів, силових структур тощо.

Як вказано у повідомленні СБУ, під час перебування на посаді в ОВА чиновниця налагодила схему втечі ухилянтів за кордон під виглядом водіїв-перевізників гуманітарних вантажів. Вартість такої «послуги» становила до 5 тисяч доларів з одного клієнта.

«До схеми організаторка залучила директора місцевого благодійного фонду, який влаштовував військовозобов’язаних водіями міжнародних рейсів. У такий спосіб персональні дані військовозобов’язаних вносили до інформаційної системи «Шлях», що дозволяло їм виїхати за кордон під виглядом волонтерів. Для пошуку потенційних клієнтів та передачі грошей фігурантка залучила ще сімох спільників», – інформує українська спецслужба.

А за даними офісу генпрокурора, із серпня 2022 року по квітень 2023 року під виглядом надання волонтерської допомоги ЗСУ учасники згаданої схеми організували незаконне переправлення через кордон більше 100 військовозобов’язаних в якості волонтерів.

Співробітники СБУ задокументували злочинні дії учасників схеми і затримали організаторку. Під час обшуків у помешканнях фігурантів вилучено мобільні телефони та ноутбуки із доказами незаконної діяльності. Зараз екс-чиновниця перебуває під вартою. Зловмисниці та її спільникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Про затримання Мирослави Якимчук та обшуки в Департаменті економічного розвитку, зовнішніх зносин та з питань туризму і курортів Волинської ОВА місцеві ЗМІ повідомляли ще 9 вересня. Тоді ж з’явилася інформація, що чиновницю звільнено. Проте відповідного повідомлення на сайті Волинської ОВА досі нема, хоча інформація про Якимчук і зникла з розділу «Керівництво».

Однак, згідно з поданою декларацією, Мирослава Якимчук звільнена з Волинської ОВА 4 вересня 2024 року. При цьому ще 3 вересня чиновниця представляла Волинську область на нараді учасників проекту USAID «Говерла» і розповідала ЗМІ про перспективи розвитку туризму в регіоні.

Місце заступника голови Волинської ОВА, яке займала Якимчук, є свого роду прокляттям. Її попередника, Андрія Ярмольського, звільнили зі звинуваченнями у різних зловживаннях із гуманітарною допомогою та закупівлею амуніції. Зокрема, йому закидали закупівлю бронежилетів та шоломів, які не витримували пострілу зі зброї калібрів 5,45 і 7,62 мм. Йшлося про 884 бронежилети та 846 шоломів на суму близько 34 мільйонів гривень, з яких встигли заплатити 27 мільйонів. Договір на їхнє уклали нібито за особистою вказівкою Андрія Ярмольського.

Крім того, віце-губернатора звинувачували у зберіганні гуманітарної допомоги, що належить обласній адміністрації, на складі його приятеля-волонтера. Після звільнення Ярмольского цей склад штурмували бійці батальйону «Луцьк», а пізніше приміщення в присутності телекамер «інспектувала» вже Якимчук. При цьому її діяльність найактивніше висвітлювали ЗМІ, що належать Ігорю Палиці, лідеру депутатської групи «За майбутнє» у Верховній Раді та бізнес-партнеру олігарха Ігоря Коломойського.

Власне, чиновницька кар’єра Мирослави Якимчук багато років була пов’язана з Палицею, в обласну адміністрацію вона прийшла з посади заступниці керуючого справами Волинської обласної ради, повністю підконтрольної згаданому бізнесмену. Однак, за даними місцевих ЗМІ, затримання і звільнення чиновниці не є спробою СБУ «передати привіт» лідеру партії «За майбутнє», яку в Західній Україні іронічно іменують «майбах». Справа у тому, що «майбахівці» регулярно дають голоси за всі законопроекти Зеленського, прийняття яких не завжди підтримують депутати від партії «Слуга народу».

Варто відзначити, що Якимчук – далеко не перший публічний діяч в Західній Україні, якого звинувачують у переправленні ухилянтів на Захід. Наприклад, на початку серпня цього року СБУ повідомила, що депутат однієї із сільських рад в Тернопільській області допоміг перетнути кордон 74 військовозобов’язаним чоловікам.

А в березні 2023 року у співучасті в переправленні ухилянтів в Європу за допомогою системи «Шлях» журналісти обвинувачували заступника голови Львівської обласної ради, колишнього віце-губернатора Львівщини Юрія Холода. Його помічник Михайло Міхняк пізніше був засуджений за подібну діяльність до п’яти років позбавлення волі. Проте самому Юрію Холоду вдалося уникнути відповідальності, і зараз він є виконувачем обов’язків голови Львівської облради.

«Мовні інспектори» в Івано-Франківську можуть стати реальністю

З моменту ухвалення в Україні останньої версії закону про мову, якою запроваджено штрафи за використання російської мови у сфері торгівлі та послуг, час від часу з’являється інформація про те, що за дотриманням цього закону будуть стежити спеціальні «мовні інспектори».

В офісі уповноваженого із захисту державної мови це регулярно спростовують, тим більше, що за «мовною чистотою» продавців та офіціантів останнім часом із задоволенням стежать «активісти» в камуфляжах. Вони не лише фізично знущаються над «порушниками» закону про мову, але й змушують тих записувати покаянні відео.

Проте в Івано-Франківську подібні інспектори можуть стати не лише реальністю, але й масовим явищем. 9 вересня мер цього міста Руслан Марцінків анонсував «громадську ініціативу», в рамках якої в Івано-Франківську з’являться «мовні інспектори». За словами Марцінківа, це пов’язано зі збільшенням російської мови в Івано-Франківську. Що ці інспектори будуть робити, він не уточнив, і пообіцяв більш детально розповісти про ініціативу, коли вона буде реалізована.

Ця заява викликала бурхливу реакцію як в Україні, так і в Росії, де, зокрема, заявили, що «українська мова тримається виключно на державному примусі, немає примусу – нею розмовляють тільки селяни». Відреагував і уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, який сказав, що загалом підтримує ініціативу Руслана Марцінківа посилити контроль за впровадженням державної мовної політики щодо захисту прав громадян на інформацію та послуги державною мовою, головне – правильно назвати «шпрехенфюрерів».

«Дуже важлива складова, на якій хотів би зупинитися. Не зважаючи на те, що така робота буде проведена, важливо правильно називати такі робочі групи. Бо відколи Руслан Марцінків назвав такі об’єднання "мовними інспекціями", російська пропаганда почала поширювати дезінформацію, що, мовляв, будуть переслідувати громадян України за мовною ознакою. Не треба підігравати російській пропаганді, яка з 2014 року розповідала про "розіп’ятих хлопчиків"», – заявив Кремінь в коментарі державному телеканалу «Суспільне».

А вже 11 вересня Руслан Марцінків в ефірі телепрограми «Говорить великий Львів» уточнив подробиці своєї ініціативи, яку ще не розглядали на засіданні виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради. Він пояснив, що у місті відчувається збільшення кількості російської мови, тому шляхом «мовних інспекторів» хочуть популяризувати українську. Зокрема, в рамках курсу українізації пам’яті Ірини Фаріон.

«Ми очікуємо, що таких людей буде не менше сотні, які будуть популяризувати різноманітні способи вивчення української мови, в громадському транспорті, і на вулицях, біля місць громадського харчування… Вже є близько 50 людей, які зголосилися бути громадськими інспекторами», – заявив мер, додавши, що про необхідність подібної ініціативи нібито звертались самі мешканці Івано-Франківська. До речі, за інформацією Тараса Кременя, протягом 2024 року від жителів всієї Івано-Франківської області на адресу уповноваженого із захисту державної мови надійшло менше десяти скарг.

При цьому, за словами Марцінківа, повноважень в учасників ініціативи буде небагато: вони нібито лише стежитимуть за дотриманням мовного закону у магазинах, кафе та ресторанах, театрах та кінотеатрах. «Мовні інспектори» будуть уповноважені «толерантно робити зауваження» за використання російської, і лише в разі «агресивної реакції» вони мають викликати поліцію. При цьому сам мер закликав до «агресивної українізації».

«В розумних межах треба більш агресивно проводити українізацію. Для того, щоб люди зрозуміли, що ворог почав війну, щоб захищати російськомовних, так званий “рускій мір”», – заявив Марцінків. Міський голова також наголосив, що про порушення мовного законодавства при обслуговувані в магазинах чи закладах харчування, звучання російської музики вже зараз можна повідомляти на міську лінію оперативного реагування.

Місцеві ЗМІ ініціативу запровадження «мовних інспекторів» радо підтримали, і зарясніли сюжетами, де таку підтримку висловлюють вже мешканці Івано-Франківська. Особливо стараються переселенці зі Сходу, одна з який з жахливим російським акцентом заявила в коментарі порталу ПІК, що «російській мові у нас нічого робити, це однозначно». «Давайте відноситися до російської мови як до сміття: ти викинув кудись сміття – плати штраф. Ти викинув сміття зі свого рота, з мізків своїх – можливо, зразу штраф», – сказала жінка.

При цьому місцеві коментатори впевнені, що статус «мовних інспекторів» – а отже, і можливість «кошмарити» бізнес, – першими отримають ветерани збройних формувань. А невиконання будь-яких вимог з їхнього боку, в тому числі й незаконних, може дорого обійтися пересічним громадянам. Наприклад, 12 вересня в Івано-Франківську затримали трьох хлопців, які напередодні побили військового. При цьому поліція не приховує: конфлікт розпочався через те, що військовий підійшов до компанії та став вимагати грошей.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?