Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Удари по військових та енергетичних об’єктах


Еенергетичні та військові об’єкти у чотирьох областях Західної України зазнали ударів російськими ракетами та безпілотниками. В черговий раз дісталося Бурштинській ТЕС на Прикарпатті.

Внаслідок влучання по об’єкту критичної інфраструктури постраждали двоє людей, повідомила голова Івано-Франківської обласної військової адміністрації (ОВА) Світлана Онищук. За її словами, на місці події працювали 169 рятувальників та 56 одиниць техніки.

«На світанку ворог знову атакував мирні українські міста. Пролунали вибухи й на Прикарпатті. Ворог атакував нашу область і «шахедами», і ракетами. Є влучання по об’єкту критичної інфраструктури. Унаслідок влучань постраждали двоє людей, одного з них госпіталізовано. Іншому надано медичну допомогу на місці», – написала Світлана Онищук у Facebook.

У Головному управлінні Держаної служби з надзвичайних ситуації (ДСНС) України в Івано-Франківській області додали, що площа пожежі склала близько 900 м2, вогонь гасили понад 6 годин. «О 3:40 до служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу на одному із об’єктів критичної інфраструктури області. До місця виклику було направлено сили та засоби за 5 рангом виклику, а також розгорнуто пересувний пункт управління. О 8:48 пожежу було локалізовано, а о 10:06 – ліквідовано», – розповіли рятувальники.

За інформацією місцевих мешканців, знову уражено найбільшу в регіоні Бурштинську ТЕС, яка належить компанії ДТЕК олігарха Рината Ахметова. Левову частку виробленої електроенергії вона продає в країни ЄС. Своєю чергою, у ДТЕК зауважили, що внаслідок нічної атаки «у деяких населених пунктах Бурштинської громади відсутня гаряча вода і тепло».

Проте у Прикарпаттяобленерго зазначили, що внаслідок атаки вимкнень електроенергії на території області не було. «На щастя, обійшлося без знеструмлень. В Івано-Франківській області введень графіків знеструмлень електроенергії не передбачається», – зауважили енергетики.

У свою чергу, в Укрзалізниці повідомили про затримку майже на годину поїздів, які їдуть з або через Прикарпаття. Йдеться про потяги «Івано-Франківськ-Черкаси», «Івано-Франківськ-Харків», «Рахів-Київ», «Ворохта-Харків».

Хоча Івано-Франківськ цього разу не зазнав ударів, їх прокоментував мер обласного центру Руслан Марцінків, і зробив це досить цинічно. «Прикро таке говорити, але ця ракетна атака, можливо, збільшить допомогу людей. Відверто хочу сказати, що менше стало волонтерських ініціатив, менше допомоги, тому, можливо, це змусить задуматися кожного івано-франківця, жителя заходу України, що треба збільшувати допомогу», – заявив він у коментарі програмі «Великий Львів» на львівському телеканалі НТА.

У Львівській області удари зафіксовані на об’єктах енергетики у Стрийському районі. Про це повідомив губернатор краю Максим Козицький. Повітряну тривогу на Львівщині оголосили о 02:30, вона тривала до 7 ранку. Близько 03:00 голова Львівської ОВА повідомив, що ворожі безпілотники перетнули Львівську область.

«Під час повітряної тривоги безпілотник окупантів влучив в об’єкт енергетичної інфраструктури на Стрийщині. Почалася пожежа. Зараз її гасять вогнеборці. Станом на цю годину інформації про постраждалих не надходило», – повідомив Максим Козицький після відбою тривоги. Згодом очільник області уточнив, що займання оперативно загасили.  

Про запровадження графіків відключення електроенергії у Львівській області поки що не йдеться, повідомив начальник оперативно-чергової служби департаменту з питань цивільного захисту Львівської ОВА Віктор Бунь. «Ті потужності, які є, достатньо для того, щоб забезпечити електроенергією Львівщину», – зауважив Бунь. За його словами, 21 березня, коли під час повітряної тривоги у Львові на кілька годин пропало світло, то це було аварійне відключення, енергетики спрацювали своєчасно і  електропостачання відновили.

Уламки ще одного безпілотника, збитого силами ППО, спричинили у Золочівському районі пожежу в лісовому масиві. Однак речник ДСНС Львівщини Віталій Туровцев зазначив , що пожежа в лісі не була масштабною. Вогонь з уламків безпілотника не перекинувся на дерева.

«Хочу відзначити наших оборонців неба з Повітряного командування “Захід” Повітряних сил ЗС України за блискучу роботу цієї ночі. Тільки ви знаєте, яких зусиль коштувало, щоб ця понад чотиригодинна тривога закінчилася на Львівщині без жертв та постраждалих», – додав Максим Козицький. Скільки безпілотників збили ПК «Захід» не повідомляють.

Інші деталі представники влади Львівщини також не уточнили, проте очевидно, що у випадку Стрия удар мав за мету завадити роботі потужного залізничного вузла, розташованого у цьому місті. Тут також діють кілька підприємств, які випускають ударні безпілотники.

Одне з подібних підприємств потрапило під удар в Хмельницькому. За словами міського голови Олександра Симчишина, у місті «пошкоджено об’єкти інфраструктури, є загиблі та постраждалі місцеві жителі». Своєю чергою, Хмельницька обласна прокуратура повідомила, що «одна з ракет влучила у приватний житловий будинок, від ударної хвилі постраждала дев’ятиповерхівка, що знаходиться поряд, інша – поблизу складських приміщень».

Власне, саме в цих складських приміщеннях і було розміщене виробництво ударних безпілотників – в кількох десятках метрів від приватних будинків та багатоповерхівок, у мікрорайоні Дубове. Крім нього, була уражена електропідстанція поруч, що призвело до проблем з енергопостачанням у всьому місті.

Проте, за інформацією Симчишина, станом на 14.00 п’ятниці у Хмельницькому повністю заживлена критична інфраструктура, медицина, освіта й інші об’єкти. «Проблеми будуть в Південно-Західному мікрорайоні. Очевидно, що там доведеться застосовувати подачу електроенергії за графіками. До кінця дня 95-96% електропостачання буде подано. Цих 4-5% буде Південно-Західний мікрорайон, де буде погодинна подача електроенергії. Наскільки довго це буде тривати, сказати зараз це неможливо. Тривають відновлювальні роботи» – повідомив він.

Крім того, у Хмельницькій області було атаковано військові виробництва у місті Шепетівка. За словами міського голови Василя Бузиля, в низці будинків у місті вибуховою хвилею вибило вікна, зруйнувало дахи, стіни та паркани. «На місцях руйнувань працювали місцеві комунальники. Зокрема, зрізали дерева, які також понівечило внаслідок “прильоту”. Спільно з комунальниками працюють шепетівчани: прибирають завали та лагодять пошкоджені будинки. З будівельними матеріалами допомагають благодійники» – розповів він журналістам.

Під удар потрапили також електропідстанції у Шепетівському районі, внаслідок чого у Шепетівці, Красилові та Старокостянтинові кілька годин не було світла. Нагадаю, у Старокостянтинові розташовано найбільший військовий аеродром України, який ще до початку повномасштабного вторгнення було сертифіковано за стандартами НАТО.

У Хмельницькобленерго закликали ощадливо користуватися електроенергією. «Ситуація в енергосистемі залишається складною. Споживачі заживлені за аварійною схемою живлення. При значному навантаженні на електромережі можливі технологічні пошкодження мереж та аварійні відключення. В цій ситуації вкрай важливо використовувати електроенергію ощадливо та раціонально» – сказано в повідомленні.

У сусідній Тернопільській області під удар потрапили енергетичні та військові об’єкти у Чортківському районі, проте влада повідомила лише про один збитий безпілотник.

«Над Тернопільщиною сьогодні було знищено «шахед» окупантів, ракетні уламки розкидані на території кількох громад. Зазнали ушкоджень на Тернопільщині після обстрілів 25 домогосподарств. Ракетне паливо надзвичайно токсичне. Сьогодні слідчо-оперативні групи Державної служби надзвичайних ситуацій працюють над виявленням цих уламків. Якщо ви їх бачите, то не потрібно збирати ці речі, нести їх додому. Телефонуйте до відповідних служб», – заявив на брифінгу заступник начальника Тернопільської ОВА Віктор Устенко.

«На місці падіння уламків у кількох громадах Тернопільщини працюють 12 чоловік особового складу та 6 одиниць техніки. Також на місці падіння уламків працюють вибухотехніки головного управління Нацполіції спільно з піротехніками головного управління ДСНС в області. Наголошую нашим фермерам, які працюють в полях. Можливі виявлення уламків під час польових робіт. Тому одразу, після виявлення, повідомляйте за телефонами 102 або 101. Пожеж на місці падіння уламків не було зафіксовано», – сказав заступник начальника головного управління ДСНС у Тернопільській області Юрій Берестецький.

«Хотів би вас попросити з розуміннями ставити до того, якщо будуть перебої з електропостачанням, планові відключення, і розуміти, що в час війни такі речі можливі. У сусідніх областях об’єкти критичної інфраструктури зазнали атак» – заявив також Берестецький.

Варто відзначити, що внаслідок масованих ударів у чотирьох областях є лише двоє загиблих та десятеро постраждалих, причому всі загиблі та восьмеро поранених – у Хмельницькому, де виробництво озброєнь здійснювали посеред житлового кварталу, поряд з багатоквартирними будинками.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?