Новини



Чи стане Львів столицею України


Колишній співробітник Пентагону вважає, що після поразки ЗСУ центральна влада України змушена буде евакуюватися з Києва і новою столицею залишків України стане Львів.

Оглядач видання Asia Times та колишній співробітник Пентагону Стівен Брайєн припустив, що владі України доведеться евакуюватися з Києва. Якщо Збройні сили України (ЗСУ) програють у конфлікті, столицю держави доведеться переносити. Про це він написав у аналітичному матеріалі, опублікованому  23 січня.

«Останніми місяцями намітилася нова стратегія щодо України. Якщо її правильно розуміти, то вона спрямована на те, щоб впоратися з новою реальністю. А вона полягає в тому, що Україна програє в конфлікті, і уряду країни, можливо, потрібно буде евакуюватися з Києва», – написав Брайєн.

Оглядач вважає, що у такому разі столицею України може стати Львів. Також він припустив, що главою нового уряду можуть призначити Кирила Буданова, який зараз обіймає посаду начальника Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України.

«Практично немає сумнівів у тому, що Росія досягне успіху. Хоча українська армія, можливо, і здатна затримати російських військових, але не має жодної можливості зупинити їх», – додав колишній співробітник Пентагону.

Нагадаємо, що перед початком повномасштабного збройного конфлікту з Росією до Львова були евакуйовані з Києва більшість дипломатичних представництв. Проте після переговорів між Києвом та Московою у Стамбулі, результатом чого стала втеча російських військ з півночі України, дипломати повернулися до столиці України.

Львів у своїй історії мав столичний статус кілька разів. У 1272 році князь Лев Данилович переніс сюди столицю Галицько-Волинської держави, яка проіснувала до 1387 року, після чого була розділена між Польщею та Литвою. Львів до 1772 року був центром Руського воєводства Польщі, пізніше, до 1918-го, головним містом австрійської провінції Королівство Галичина і Володимирія (тобто Волинь). 1 листопада 1918 року Львів було проголошено столицею Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР), проте вже через три тижні місто було захоплене поляками. У жовтні 2016 року на сайті президента України було розміщено петицію про перенесення столиці України з Києва до Львова, проте її підписали лише 14 осіб.

За словами російського політолога Дмитра Журавльова, в Україні є міста, більші за Львів – наприклад, Харків та Дніпропетровськ, – але вони надто близько до лінії бойового зіткнення. «Тому переїжджати туди українському уряду – лише час витрачати. Львів же є логічним рішенням при евакуації» – вважає експерт.

«Однак це передбачає, що значну частину території буде Україною втрачено: ніхто не захищатиме регіони, з яких виїхала влада. Люди, які живуть, скажімо, у Вінниці, робитимуть той самий висновок. Згадайте – чому під час наступу гітлерівської армії Сталін не виїхав із Москви? Бо армія має знати, кого вона захищає. Якщо верховний головнокомандувач евакуювався вглиб країни, це сигнал для армії: «Ми програємо». Тому в 1941 році в Куйбишев виїхав радянський уряд, але ставка Верховного головнокомандування та Державний комітет оборони залишилися у Москві» – нагадує він.

На його думку, найбільш зацікавлений у переміщенні столиці у Львів Володимир Зеленський, тому що у нього таким чином буде більше шансів на виживання. Є в цьому інтерес і в тієї частини західних еліт, яким потрібно, щоб бойові дії на лінії бойового зіткнення тривали навіть після того, як фактично війну буде програно. Мовляв, «так, ми вже не контролюємо Київ і майже всю Україну, але ми закріпимося у Львові і там відстрілюватимемося».

При цьому російський політолог цілком справедливо зазначає, що самі мешканці Західної України не зацікавлені у перенесенні столиці України до Львова. «Вони дуже хочуть, щоб за них йшли в бій та помирали «ватники» та «колоради» зі Східної України. Це хуторська психологія: «Нехай вони ведуть бойові дії на лінії бойового зіткнення, а ми відсидимося у лісі»» – говорить Журавльов.

Так, ніби у цьому є щось погане…


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?