Новини



Західна Україна за минулий тиждень: У Львові дозволили воєнкому брати хабарі будинками, а на Прикарпатті – війна з Чебурашкою


Статус «волонтера» став для мешканців регіону своєрідною індульгенцією: він дозволяє не лише уникнути служби в армії, але й безперешкодно виїжджати за кордон. Проте фото на Мальдівах можуть все зіпсувати.


Подарувати воєнкому будинок за 100 тисяч євро, щоб не йти в армію? У Львові це законно

Кілька місяців тому журналісти антикорупційного сайту NGL.media провели розслідування та виявили, що сину начальника Личаківсько-Залізничного ТЦК (військкомату) міста Львова Андрія Дубового зробили коштовний подарунок наприкінці червня 2022 року.

Владислав Дубовой отримав недобудований будинок площею 638 квадратних метрів разом з присадибною ділянкою у 0,09 га на вулиці Очеретяній у Брюховичах – елітному передмісті Львова. Офіційна вартість подарунку становила 876 тисяч гривень, хоча експерти стверджують, що його реальна ціна становить близько 4 млн грн (100 тисяч євро).

Після цього Національне агентство запобігання корупції (НАЗК) повідомило, що жінка, яка зробила подарунок сину львівського військкома, виховує спільну дитину із чоловіком, котрий перебуває на обліку в Личаківсько-Залізничному ТЦК міста Львова. У НАЗК стверджували, що цього чоловіка з часу початку повномасштабного конфлікту з РФ жодного разу не було викликано для проходження військово-лікарської комісії (ВЛК), оновлення даних чи виконання інших мобілізаційних розпоряджень.

Законодавство забороняє військовим комісарам отримувати подарунки для себе або своїх близьких, якщо ці подарунки пов’язані з виконанням ними своїх службових повноважень. При цьому дії військкома кваліфікували не як кримінальний злочин, а за ст. 172-5 Кодексу про адміністративні правопорушення – порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків. Санкція статті передбачає штрафу з конфіскацією подарунків.

На минулому тижні справу розглянув суддя Шевченківського райсуду Львова Олег Ковальчук. Під час розгляду справи підполковник Андрій Дубовой заперечив свою вину у вчиненні адміністративного правопорушення, заявивши, що він не знав про зроблений Альбіною Савчук подарунок його сину. Військком також заявив, що цивільний чоловік Савчук отримував виклик до ТЦК «на рівні з усіма військовозобов’язаними, однак проблема з мобілізацією всім відома».

Син військкома, Владислав Дубовой, у суді заявив, що він перебуває у стосунках із пасербицею Альбіни Савчук – дочкою чоловіка, з яким вона перебуває у цивільному шлюбі. У січні 2022 року Владислав Дубовой освідчився дівчині, тому Альбіна Савчук подарувала їм будинок. Він стверджує, що будинок вирішили оформити на нього, бо у його нареченої є судові спори. Також Владислав Дубовой заявив, що не розповідав своєму батькові про подарунок, бо це його не стосується.

«Щодо повісток батьку його нареченої, то він ніколи не просив Андрія Дубового надсилати чи не надсилати їх, оскільки знав, що йому прийшли три повістки як військовозобов’язаному», – цитують у постанові суду слова Владислава Дубового.

У свою чергу, цивільний чоловік Альбіни Савчук, майбутній тесть Владислава Дубового, заявив, що «не розуміє який зв’язок є між тим, що вони подарували житло як сім’ї Владиславу Дубовому і Роксолані, та виконанням службових обов’язків Андрієм Дубовим». На запитання, чому його досі не мобілізовано, чоловік відповів, що «уклав контракт із 125 бригадою територіальної оборони, та є волонтером». Про який саме контракт ідеться, у судових документах не уточнено.

Цих аргументів для судді виявилося достатньо, і він закрив справу про адмінправопорушення щодо військкома Андрія Дубового. Проте на постанову ще може бути подана апеляція. Коментарі під публікаціями львівських ЗМІ про це судове рішення вкрай саркастичні та лайливі. «В таке і діти не вірять» – найбільш пристойний з них.

Тернопільський «волонтер» засвітився на Мальдівах

Чоловік відомої тернопільської блогерки Тетяни Пренткович, підприємець Андрій Гонковський, потрапив у скандал через свою поїздку на Мальдіви. За його словами, він, як волонтер, спершу виїхав до Польщі, де у нього була запланована благодійна подія, однак дата заходу змінилася в останній момент, і чоловік вирішив полетіти на Мальдіви, де вже відпочивали його дружина з дітьми.

Фото з відпочинку подружжя на Мальдівах з’явилось в соцмережах 24 січня, і викликало обурення українців. Згодом, сам Гонковський підтвердив, що на фото справді він. Пояснюючи ситуацію, чоловік спершу виправдовувався, що «не прикривався волонтерством для того, щоб виїхати на відпочинок». Як зазначив Гонковський, в Польщі у нього на 11 січня була запланована благодійна подія «Магія ранку», однак дата проведення заходу змінилася в останній момент на 23 січня.

За словами Андрія Гонковського, пізніше він повернувся у Варшаву, і врешті провів там благодійний захід, де вдалось зібрати 450 тисяч гривень, за які вже придбали два дрони Mavic 3T для українських військових.

Наступного дня в Instagram, відповідаючи на обурення своєї підписниці, Пренткович поскаржилась, що «всі їздять, але публічним людям не можна». За словами блогерки, «на кордоні чоловіки-українці є в кожній машині». Пренткович пояснювала, що її чоловік зробив багато хороших справ, а «документи про куплені для ЗСУ авто дають змогу перетинати кордон, бо це і називається “волонтер”».

У відповідь на зауваження про те, що інші сім’ї не можуть виїхати за кордон у повному складі, Пренткович заявила, що «на Мальдіви і до війни не всі могли», а зараз виїхати просто так не вдасться, «можна лише коли робиш щось хороше». Підсумовуючи, Пренткович заявила, що вони з чоловіком виїхали з України на законних підставах, «нічого не вкрали і через кордон лісом не бігли».

Проте після зливи обурених і навіть нецензурних коментарів і Пренткович, і Гонковський почали просити вибачення у своїх підписників, від яких насправді матеріально залежать, адже ця пара – класичні «інфоцигани». Варто зазначити, що у відкритих джерелах немає інформації про офіційний шлюб між Пренткович і Гонковським, однак у своїх соцмережах пара регулярно називає одне одного «чоловіком» і «дружиною».

Тетяна Пренткович – одна з найпопулярніших блогерок України. Станом на 25 січня на її Instagram-акаунт було підписано більше мільйона користувачів. 31-річна Пренткович є власницею діджитал-агентства Prentkovych Agency, а також секс-шопу INSIDE. Андрій Гонковський позиціонує себе як підприємця, він засновник центру онлайн-освіти G-tag, продає курси з «досягнення успіху». Однак тепер у нього самого проблеми з успіхом.

В Калуші оголосили війну Чебурашці, але чубляться між собою

У Калуші Івано-Франківської області кілька десятиліть працює дитячий садок «Чебурашка», один з кращих у місті. Нікому його назва не заважала до минулої осені, коли її оголосили «колоніальною» – судячи з усього, після успіху нового російського фільму «Чебурашка». Тоді Молодіжна рада Калуша звернулася до властей міста з пропозицією перейменувати цей заклад дошкільної освіти, і запропонувала свої варіанти: «Котигорошко», «Мавка», «Дюймовочка», «Пес Патрон» та «Вулик».

Кілька місяці тривало громадське обговорення цього проекту, було запропоновано 10 варіантів нової назви та дано можливість голосувати онлайн. У підсумку в голосуванні взяло участь лише 118 мешканців Калуша, а перемогу отримала назва «Кобзарик» (38 голосів).

У Калуській міській раді підготували проект рішення, відповідно до якого запропонували змінити назву дитсадка та затвердити новий статут. Під час обговорення на депутатських комісіях особливих зауважень не було, хоча деякі депутати міської ради говорили про те, що назва «Вулик» була б кращим вибором. Але до внесення якихось пропозицій щодо цього не дійшло.

Конфлікт виник уже на сесії міської ради, яка відбулася 25 січня. На ній голова Молодіжної ради Олег Кіндрацький подав пропозицію змінити назву «Чебурашка» на «Вулик». Він пояснив, що участь в онлайн-голосуванні змогли взяти не всі бажаючы мешканці громади, зокрема, члени Молодіжної ради та внутрішньо переміщені особи, які залишились без такої можливості. Тому організація провела внутрішнє голосування серед усіх своїх членів і переможцем виявився «Вулик». Так і з’явилася альтернативна назва.

«У мене є звернення працівників дитсадка і батьківського комітету з підписами під проханням залишити назву “Кобзарик”», – апелювала на сесії начальниця управління освіти Ірина Люклян.

Пропозицію Молодіжної ради головуючий на сесії поставив на голосування. Її підтримали 10 депутатів, що було замало для затвердження. Натомість назву «Кобзарик» схвалили 25 голосами.

Варто відзначити, що це не перший конфлікт у Калуші, пов’язаний з перейменуванням. У минулому році, коли відбувалися дискусії щодо зміни назви вулиці Пушкіна, багато місцевих мешканців пропонували назвати її іменами Валерія Залужного та Бориса Джонсона. Такі пропозиції надходили незважаючи на те, що у пояснювальній статті перед голосуванням влада Калуша наголошувала: чинним законодавством України заборонено присвоювати топонімам прізвища живих осіб.

«Просимо врахувати це при наступних голосуваннях. А улюбленцям Калуської громади Валерію Залужному та Борису Джонсону всі разом побажаємо довгих років життя і перемоги Україні!» – йшлося тоді в повідомленні міськради.

Крім вулиці Пушкіна, у минулому році в Калуші перейменували також вулиці Дружби, Іскри, Глінки, Ломоносова, Чайковського, Черняховського та Чехова. А вулиці Мендєлєєва та Рилєєва просто зникли з карти міста, ставши продовженнями вулиці Вітовського.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?