Новини



У Львові інформацію з бази даних прикордонників продавали за 1000 гривень


Львів’янин уник покарання за перепродаж інформації з закритої бази Державної прикордонної служби України (ДПСУ). Але прикордонниці, що її добували, можуть сісти надовго.

Галицький районний суд Львова виніс вирок львів’янину, який купував та поширював інформацію з закритої бази прикордонників. Чоловік уклав угоду з прокурором та пообіцяв співпрацювати з слідством, тому суд звільнив його від дворічного тюремного ув’язнення, встановивши рік іспитового терміну.

Як вказано у вироку суду, до Олександра Белоконова звертався його знайомий та просив з’ясувати, чи є заборони для перетину кордону для вказаних ним людей. Белоконову надсилали прізвища людей та через своїх знайомих він отримував інформацію з закритої бази ДПСУ. До схеми залучали прикордонниць.

Знайомий Белоконова платив йому 150 доларів за інформацію щодо однієї людини. Одна з прикордонниць, з якою напряму контактував обвинувачений, отримала 50 доларів за дані щодо двох чоловіків (згідно з домовленістю вона мала отримали 100 доларів за двох людей, але львів’янин не виконав обіцянку). З іншою прикордонницею Олександр Белоконов контактував через свого знайомого. Посередник отримував 100 доларів за дані про одну людину, з цих коштів прикордонницям платили лише по 1000 грн.

Олександр Белоконов уклав угоду про визнання винуватості з прокурором та пообіцяв співпрацювати зі слідством. Справу розглянула суддя Наталія Зубачик, яка дослідила усі матеріали та визнала львів’янина винним у вчиненні кримінального правопорушення. Проте суддя звільнила його від дворічного тюремного ув’язнення, встановивши рік іспитового терміну. 

У свою чергу, двом затриманим прикордонницям загрожують реальні тюремні терміни. Як повідомили днями у ДБР Львівщини, 39-річна та 49-річна інспекторки прикордонної служби працювали у різних підрозділах і не були знайомими, однак діяли за схожою схемою. До них через знайомих зверталися посередники з пропозицією за гроші перевіряти у базі даних інформацію щодо чоловіків призовного віку, які планували їхати за кордон.

«Зловмисниці копіювали з бази даних інформацію щодо наявності для певних осіб будь-яких заборон для виїзду за кордон. Зокрема, чи не розшукує їх військкомат як тих, хто уникає призову на військову службу», – йдеться в повідомленні ДБР. За такою схемою одна правоохоронниця продала дані щодо двох осіб, інша – щодо шести. Незаконно отриману інформацію надсилали через месенджери.

Обом прикордонницям повідомлено про підозру у несанкціонованому збуті інформації з обмеженим доступом (ч. 1 ст. 361-2 ККУ). Одній з них повідомлено про підозру ще й у несанкціонованому копіюванні інформації, що призвело до її витоку, вчиненому повторно (ч. 3 ст. 362 ККУ). Інспекторкам загрожує до шести років тюрми.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?