Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Скандальні воєнкоми по всьому регіону та антипольські кол-центри у Львові


У Львові діє мережа шахрайських «інвестиційних фірм», які виманюють гроші у громадян Польщі. Польські ЗМІ припускають, що зловмисники діють під прикриттям українських правоохоронців.

Воєнкоми в трьох областях Західної України стали героями скандалів

У четвер, 27 липня, правоохоронці повідомили про затримання керівника Рівненського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК, прийшли на зміну військкоматам) полковника Сергія Луцюка.

У Державному бюро розслідувань України (ДБР) уточнили, що викрили «керівників обласного та районного військкоматів у Рівненській області, які побили військового. У одного із посадовців знайшли наркотики».

За інформацією ДБР, полковник та підполковник довідалися, що водій стрілецької роти однієї із військових частин Рівненського районного ТЦК планує доповісти про їхні порушення. Посадовці вирішили цього не допустити та побили військового битою. Також у ДБР заявили, що потерпілого змушували ставати навколішки та вимолювати пробачення.

Повідомляється, що керівник Рівненського обласного ТЦК сам бив військовослужбовця, в той час, як керівник районного ТЦК усе знімав на телефон. Це відео досі доступне в мережі.

26 липня працівники ДБР провели шість обшуків за місцем роботи, проживання та у транспортних засобах керівників ТЦК, в ході яких було виявлено та вилучено мобільні телефони, один із яких належить потерпілому. За місцем проживання керівника Рівненського обласного ТЦК виявлено биту, якою били чоловіка.

На відео постраждалий каже, що «більше так не буде», і його «взяли на наркоті». Далі він конкретизує, що якийсь правоохоронець у нього знайшов «траву і порошок», і за це схилив його здати своє начальство. При цьому в ДБР повідомили, що під час обшуку у керівника Рівненського районного ТЦК вилучили «8 пакетів із білою речовиною, яка може бути амфетаміном, та знаряддя для вживання наркотичних речовин».

Луцюку оголосили про підозру у перевищенні військовою службовою особою влади чи службових повноважень, вчинених в умовах воєнного стану та у незаконному зберіганні психотропних речовин з метою збуту у великих розмірах. Якщо його провину буде доведено, він може отримати покарання у вигляді позбавлення волі на 12 років.

28 липня Рівненський міський суд ухвалив рішення про тримання керівника Рівненського обласного ТЦК під вартою без права на заставу. Однак про долю його подільника, керівника Рівненського районного ТЦК, публічної інформації немає.

Також на цьому тижні стало відомо про чималі статки начальника Чернівецького обласного ТЦК полковника Ігора Сорокопуда. Про це свідчить його декларація за 2019-й рік, яку дослідив портал «Військовий Кур’єр».

Так, у розділі «нерухоме майно» воєнком вказав три квартири: одну, площею у 62 квадратних метри, записану на його дружину. І дві квартири по 90 квадратних метрів, одна з яких є службовим житлом. Крім того воєнком є власником джипа Toyota Land Cruiser Prado 2019 року, а його дружина – Audi Q5 2015 року. Також полковник Сорокопуд є власником будинку у Снятині Івано-Франківської області, а його дружина – земельної ділянки у Поляниці теж на Прикарпатті, поблизу курорту «Буковель».

В коментарі «Військовому Кур’єру» Ігор Сорокопуд не зміг переконливо пояснити як йому вдалося заробити гроші на все майно, вказане у його декларації. «Так, все назване вами, відповідає моїй декларації. Але, ви уважно вивчіть мою біографію, коли я одружився, на кому я одружився. Тоді у вас зникне більшість питань про моє майно» – сказав чернівецький воєнком, додавши, що надалі не готовий спілкуватися телефоном.

Що ж до натяку полковника на значні заробітки його дружини, то ця інформація не пояснює походження його статків. Оскільки, як вказано у декларації полковника Сорокопуда, у 2019-му році його дружина заробила лише 57 тисяч гривень.

Тобто, вона отримувала встановлену на той момент мінімальну зарплату у 4700 гривень на місяць, зазначає «Військовий Кур’єр».

Варто відзначити, що ні майно, ні грошові кошти, які задекларував керівник Чернівецького обласного ТЦК (364 тисячі гривень на банківських рахунках, 23 тисячі доларів та 12 тисяч євро готівкою, а також 3 тисячі доларів у банку), не є надзвичайними для військових та держслужбовців куди нижчого за нього рангу. Тому згадана публікація цілком може бути складовою підкилимної боротьби за посаду обласного воєнкома.

По-перше, одразу після неї Спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону зареєстрували кримінальне провадження за фактом ймовірного незаконного збагачення начальника Чернівецького обласного ТЦК. По-друге, 28 липня посадовця Чернівецького обласного військкомату та двох його спільників затримали, їх підозрюють у незаконному переправленні ухилянтів до Румунії.

Крім того, у ДБР відкрили провадження після опублікованого в мережі відео, на якому співробітники Чернівецького обласного ТЦК у формі затягують іншого чоловіка до автомобіля, про яке наше видання повідомляло на минулому тижні. Прикметно, що аналогічну справу у Тернопільській області, де співробітники ще й побили насильно мобілізованих, розслідує лише поліція.

На відміну від Рівненської та Чернівецької областей, у Львівській в скандал потрапив начальник Личаківсько-Залізничного районного ТЦК Андрій Дубовий. Його син Владислав отримав у подарунок будинок із готовністю на 95% та присадибну земельну ділянку в престижному передмісті Львова – селищі Брюховичі.

Офіційна вартість подарунка становить загалом 876 тисяч гривень ($24 тисячі), однак експерти з нерухомості вважають, що реальна вартість будинку такої площі й такого стану готовності разом із ділянкою у Брюховичах зараз може становити не менш ніж 4 мільйони гривень (близько $110 тисяч). Військовий відмовився коментувати коштовний подарунок, який отримав його повнолітній син.

Шахрайські кол-центри зі Львова виманили мільйони євро у громадян Польщі

Польський проурядовий портал wPolityce 25 липня опублікував розслідування про те, що з початку 2017 року поляків та інших громадян Євросоюзу почали вмовляти інвестувати у «солідні компанії». Ті, хто потрапив у цю пастку, втратили свої гроші. Діяльність подібних шахраїв процвітає і базуються вони у Львові, де працює ціла мережа «інвестиційних компаній», пише польський портал.

Саме звідси поширюють рекламу, спрямовану на польських користувачів. Основним полем діяльності став Facebook. Користувачам демонстрували банер із логотипом відомого бренду (наприклад, польського нафтогазового концерну Orlen), силует відомої людини (глави компанії чи навіть президента Польщі) та повідомлення про вигідне вкладення – перший дохід обіцяли вже протягом місяця.

Ті, хто клікнув на банер та надав свої дані (ім’я, прізвище, адресу електронної пошти, номер телефону), були додані до бази даних потенційно зацікавлених осіб. Причому, якщо їх не вдалося обдурити львівським «фахівцям», дані цих людей продавалися іншим подібним структурам. Це теж вигідний бізнес, адже в ЄС подібне поводження з персональними даними – кримінальний злочин.

Після цього починався обдзвон клієнтів – культурні люди з грамотною мовою розповідали про інвестиції, розвіювали побоювання, пропонували вкладення «в надійні компанії». За кожного клієнта вони одержують від 30 до 150 доларів, це додатково до зарплати, яка становить 700 доларів у Львові та 1000 доларів у Києві, пише видання.

«Наша країна є привабливою для шахраїв, і українським працівникам легше вивчити польську мову, ніж, наприклад, німецьку», – зазначає видання.

Звісно, компанії працюють під прикриттям. Кол-центри у Львові функціонували як Well Done Technology, якої немає в реєстрі українських компаній – хоча жертви шахрайства все одно це не перевіряли. А при наборі співробітників для цих кол-центрів працювала фірма BnB Solutions – до недавнього часу в мережі можна було знайти десятки оголошень про вакансії в ній.

Деякі кандидати, з якими поспілкувалися автори розслідування, швидко зрозуміли на перших тренінгах, що щось не так. Вони негайно йшли, але не повідомляли про все поліцію. «У країні йде війна, це небезпечно, а вербувальники виглядають самовпевненими. Старі співробітники компанії кажуть, що СБУ та поліція у них «у кишені». Я не знаю, чи це правда, але страх реальний» – каже один із цих людей.

До речі, співавторами розслідування заявлено відомого польського журналіста Якуба Мацеєвського, ведучого програми «Факти чи обман» на державному телеканалі TVP, та «розслідувача з України, якому вдалося потрапити за лаштунки мафії, тому він має залишитися анонімним».

Звичайно, офіційних даних про те, скільки поляків і на яку суму вже обдурили, немає, але співрозмовники видання мають свої оцінки – десятки, якщо не сотні мільйонів євро. Вони наводять приклад однієї із жертв шахрайства, син якої провів власне розслідування.

«На криптовалютному гаманці, на який було переведено гроші його батька, на той момент було понад 10 мільйонів злотих (близько 2 мільйонів євро). Ми вважаємо, що шахраї не використовують лише один такий гаманець» – пише wPolityce.pl, і закликає всіх жертв шахраїв звертатися до поліції.

От тільки в польському сегменті інтернету перші повідомлення про подібні «інвестиційні компанії» з України з’явилися ще у 2021 році. Після початку російського вторгнення як польські, так і українські ЗМІ регулярно писали про шахрайські кол-центри у Львові. Хоча українські правоохоронці регулярно звітують про ліквідацію подібних структур, проте вони продовжать працювати, часто просто змінюючи вивіски.

У Польщі ж немає відкритої інформації про відкриття кримінальних проваджень з цього приводу, ходячи жертвами шахраїв стали польські громадяни. Очевидно, у Варшаві не хотіли кидати тінь на «стратегічного партнера». Але прийдешні парламентські вибори, на яких рейтинг правлячої партії «Право і Справедливість» бажає кращого, нарешті змінили ситуацію.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?