Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Підозрілі «волонтери» у Львові та нові пункти пропуску на кордонах з Румунією і Польщею


На Львівщині існує схема потрапляння в систему «Шлях» за гроші, до якої залучені організатори, вербувальники і посадовці, котрі покривають мільйонні заробітки на виїзді військовозобов’язаних за кордон.

Як на Львівщині заробляють на дозволах для виїзду чоловіків за кордон

Система дозволів для виїзду з України військовозобов’язаних чоловіків під назвою «Шлях» була запроваджена невдовзі після початку бойових дій з очевидною метою – уможливити роботу волонтерів і самих військових. Проте уже незабаром з’явилися підозри, що доступ до цієї системи отримали шахраї і корупціонери.

Свіже розслідування програми «Наші гроші. Львів» доводить, що у Львівській області вже багато місяців існує схема потрапляння в систему «Шлях» за гроші, до якої залучені організатори, вербувальники і посадовці, котрі покривають мільйонні заробітки на втечах військовозобов’язаних за кордон.

Один з прикладів шахрайства виглядає так. В листопаді минулого року засновниця самбірського благодійного фонду «Твори добрі справи!» Тетяна Лесик отримала з різницею у кілька годин два офіційних листи від Львівської обласної військової адміністрації (ЛОВА). Це були відповіді на звернення її фонду щодо дозволу на виїзд волонтерів-чоловіків з її організації за кордон. У першому листі їй відмовили у виїзді трьох волонтерів, а в другому – погодили виїзд десяти.

Тетяна здивувалася, бо клопотала лише за трьох волонтерів – і саме їм відмовили. А от імена десяти волонтерів, які отримали право виїхати за кордон за гуманітарною допомогою для її фонду, як стверджує вона, вперше прочитала у листі від ЛОВА. Усі десятеро – нібито місцеві, мешкають у різних селах навколо Самбора, активно волонтерять у фонді «Твори добрі справи!» Та виявилось, втім, що все це брехня.

По-перше, жоден з цих чоловіків не проживав за адресою, вказаною в листі до ЛОВА. По-друге – кожен з них просто заплатив по 4 тисячі доларів, що мати змогу безперешкодно втекти з воюючої країни. При цьому дозвіл на виїзд «волонтерів» перший заступник голови ЛОВА Андрій Годик підписав у день отримання фальшивого листа від фонді «Твори добрі справи!» Цікаво, що в обґрунтуванні потреби виїзду у цьому листі не було вказано ні обсяги гуманітарки, ні назв країн, з яких її везтимуть. Але це видалось чиновникам достатнім.

На відміну від фонду «Твори добрі справи!», що реально працює, є чимало «благодійних організацій», які існують тільки на папері – та для виїзду волонтерів.

«В мене був «свіжий» благодійний фонд, і мене знайшли просто в інтернеті, мої контакти. Мені подзвонив Андрій – його прізвище Шпак, я дізнався пізніше. Він сказав, що фонд потрібен для того, щоб займатися благодійністю. Але так, я погодився віддати фонд взамін на те, щоб мене вивезли за кордон. В мене обвалився бізнес, розвалювалась родина, якби не виїхав, то не мав би за що жити», –  розповів журналістам Анатолій Донець, засновник фонду «Відродження нашої України».

Сам Донець виїхав в кінці вересня з України. Каже, що без жодних проблем пройшов через пункт пропуску «Краківець». На питання потреби виїзду, відповів, що він волонтер. При цьому у вересні-жовтні 2022 року від фонду «Відродження нашої України» до ЛОВА надійшло 8 звернень. Не було жодної відмови, в усіх випадках заявників внесли до «Шляху», згідно з наказами ЛОВА.

Андрій Шпак, якому «віддав» свій фонд Анатолій Донець, – нині один із підозрюваних у незаконному переправленні чоловіків через кордон, яке зараз розслідує поліція Івано-Франківської області. Лише у цій справі, за даними поліції, ідентифіковано 150 чоловіків, які завдяки листам в ЛОВА виїхали з України і не повернулися. І хоча фонди і організації, що писали такі листи, формально не пов’язані між собою, більшість з них є «фондами Шпака», стверджують джерела.

Ще у червні 2022 року Шпак пообіцяв одному із ухилянтів, що може забезпечити внесення його даних до системи «Шлях» за 2500 доларів за одну особу. Він прямо пояснював, що за ці гроші надішле звернення однієї із благодійних організацій до ЛОВА, яка надасть дозвіл, і чоловіків внесуть в «Шлях». Для початку попросив передати йому тисячу доларів завдатку. У липні на автостоянці на вулиці Городоцькій у Львові він отримав анкетні дані на трьох людей і обіцяну тисячу доларів.

Того ж дня його затримали і повідомили про підозру за ч. 3 ст. 332 ККУ – незаконне переправлення людей через кордон. За такий злочин передбачено від 7 до 9 років ув’язнення. Але у львівському суді Шпака судили зовсім за інше – за шахрайство, і призначив рік умовного покарання.

При цьому ще до винесення вироку, перебуваючи під заставою, він, за даними судових ухвал, продовжував шукати тих, хто хоче виїхати за кордон через систему «Шлях». Щоправда, підняв ціни: вже не 2500 доларів, які він просив раніше, а 4000 доларів. Джерела журналістів повідомляють, що Андрій Шпак не тільки сам шукав бажаючих скористатися його послугами, а платив «вербувальникам» 400 доларів з людини, ще 2500 нібито забирав собі. Як розподіляли решту суми – наразі не зрозуміло, пишуть вони.

І самі ж прозоро натякають, як. В ухвалі суду у цій справі вони знайшли таке твердження: «Більшість листів, у яких містилися відомості про осіб, яких незаконно переправлено через державний кордон, умисно видалено з електронної пошти Humtransport1@gmail.com (офіційна електрона скринька ЛОВА – прим.), що вказує на приховування слідів злочину». При цьому жодної інформації на запити програми «Наші гроші. Львів» у ЛОВА не дали.

«У нас залишилось одне запитання до губернатора Максима Козицького, який підписує дозволи на виїзд. Чи він впевнений, що в документах, де стоїть його підпис, немає людей, які просто заплатили 4000 доларів?» – риторично запитують львівські журналісти.

Відкриваються нові пункти пропуску на кордонах з Румунією та Польщею

Новий міжнародний автомобільний пункт пропуску (МАПП) на кордоні з Румунією «Дяківці – Раковець» розпочав свою роботу у п’ятницю, 10 лютого. Роботи з реконструкції прикордонної інфраструктури завершено в повному об’ємі.

Участь у відкритті МАПП взяли міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов, в. о. голови Державної митної служби України Сергій Звягінцев, перший заступник голови Державної прикордонної служби України Володимир Нікіфоренко, посол України в Румунії Ігор Прокопчук, голова Чернівецької обласної військової адміністрації (ЧОВА) Руслан Запаранюк, а також гості з Румунії

МАПП працюватиме у цілодобовому режимі. Тут передбачено 6 смуг руху для оформлення автомобілів та автобусів, а також окрема смуга руху для пішоходів, повідомила прес-служба ЧОВА. Запланована пропускна спроможність пункту на добу – до 300 одиниць транспортних засобів, в тому числі 10 автобусів, і 1 550 громадян, у тому числі 500 пішоходів.

На першому етапі пункт пропуску буде пропускати порожні вантажівки й цистерни. Вже згодом, залежно від створення необхідних інфраструктурних умов, працюватиме і для переміщення інших типів транспортних засобів та товарів. «Це третій пункт пропуску, який відкрили за часи незалежності і другий, який відкрили на території Буковини», – похвалилися чернівецькі чиновники. Варто відзначити, що він знаходиться на кордоні між Північною Буковиною (більша частина Чернівецької області) та  Південною Буковиною (більша частина повіту Сучава в Румунії).

Для здійснення пропускних операцій у пункті пропуску «Дяківці» створено окремий структурний підрозділ прикордонників. «Персонал відділення пройшов відповідну підготовку та готовий здійснювати прикордонний контроль громадян та транспортних засобів. Усі робочі місця для здійснення паспортного контролю обладнані комп’ютерною технікою з доступом до баз даних, а також іншими засобами для ефективного здійснення пропускних операцій» – повідомили у Державній прикордонній службі.

Того ж дня губернатор Буковини та міністр Кабінету міністрів провели переговори із румунськими колегами щодо нових пунктів пропуску на українсько-румунському кордоні. Зокрема, мова йшла про відкриття МАПП «Біла Криниця – Клімеуць» для вантажівок, написав на своїй сторінці у Фейсбук начальник ЧОВА Руслан Запаранюк.

«Це проект стратегічного масштабу, оскільки його реалізація може суттєво вплинути на час перебування на кордоні. Наразі триває етап узгодження сторонами. Це не останній пункт пропуску, який є у планах. Далі працюємо над відкриттям ще двох МАПП – «Шепіт – Ізвореле-Сучевей» та «Руська – Ульма». Крім того, обговорили відбудову колії від залізничного пункту пропуску Вадул-Сірет до Чернівців, а також приєднання краю до європейської колії, що дасть змогу зменшити черги на кордоні та збільшити обробку вантажів» – повідомив Запаранюк.

А з 13 лютого на кордоні з Польщею почне працювати новий, ще не повністю завершений пункт пропуску «Нижанковичі – Мальховіце», повідомила Львівська митниця. З 8 ранку понеділка там почнуть пропускати порожні вантажівки загальною масою понад 7,5 тонни (крім тих, на яких возять  небезпечні речовини). «Сподіваємось, це дозволить розвантажити інші автомобільні пункти пропуску, зменшити черги на кордоні та пришвидшити рух транспорту в обидва боки», – сказав 10 лютого в. о. начальника Львівської митниці Олег Шахрай.

Уряди України та Польщі домовились про створення цього пункту пропуску ще 2007 року, але проект багато років був заморожений. Розпочати будівництво там вдалося тільки після початку повномасштабної російської агресії проти України. Поки що пункт пропуску побудований не до кінця.

Його планують завершити протягом 2023-2024 року. Запускати в роботу його планують поетапно. Спочатку через нього поїдуть порожні вантажівки, згодом – фури з товаром. У майбутньому він має стати повноцінним місцем перетину кордону для українського експорту, сподіваються львівські чиновники.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?