Новини



Начальник Рівненщини хоче адаптувати всіх східняків – їх на теренах области біля 50 тисяч


Загалом від початку війни через Рівненщину перейшло близько 77 тисяч переселенців зі Сходу.

Посприяти переселенцям в адаптації до нового місця на сьогодні є головним завданням, вважає начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.

– В загальному, у нас 77 тисяч осіб прибуло в область і зареєструвалось. Хтось на день, хтось на три, п’ять днів, і їхали далі. Ті, хто залишились тут, проживають та отримують допомогу, це 49 120 осіб. Це ті, що живуть тут офіційно. Зазвичай, люди зупинялися у місцях компактного проживання, — розповів Віталій Коваль.

Сьогодні в області максимально намагаються інтеґрувати переселенців у соціум – щоб вони йшли на роботу, діти – до школи та садочку, повідомляє RivnePost.

Зокрема, до школи пішло понад 2500 дітей зі Сходу. Тому задача, яку висуває київський ґауляйтер Рівненщини – щоб за найкоротший термін перестали розрізняти, звідки людина – з Луганщини, Херсонщини, Харківщини.

– Вони всі – українці. Ми маємо зробити так, щоб вони комфортно відчували себе у соціумі, — додав Віталій Коваль. – Є складнощі, але вони вирішуються. І люди різні бувають. Це зріз суспільства. А от напруги і конфронтації між місцевими та не місцевими точно немає. Заклики місцевих до швидшого працевлаштування – це є. Для економіки це непроста ситуація, адже якщо суто утримувати 50 тисяч людей, харчувати їх та забезпечувати усім, то це велике навантаження на бюджети.

«Ґражданін начальнік», певно, підзабув, а може й навіть і по життю того ніколи не читав, що намагання стерти будь‑які крайові, етнічні, мовні, культурні відмінності між спільнотами людей – це прояви якраз шовинизму та імперіялізму, з яким Україна наче як нині, власне, і воює.

Але це ще пів біди.

Набагато більше біда, коли ось такі «ковалі» перековують саме місцеву автентичність краю: тобто коли не східняки повинні підлаштовуватися під край, який їх гостинно прийняв, а навпаки – господарі мають себе переробити на догоду прибульцям.

Такі речі добром, як правило, не закінчуються.

Гадаємо, що за незабаром начальник Коваль то відчує.

Бажано – аби не на рівні самих Рівненчан, а на власній шкірі особисто.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?