Новини



Зруби часів князів Острозьких і дерев'яна мостова: почались рятівні розкопки в історичній частині міста на Рівненщині


Одна давньоруська хата, два дерев'яні зруби часів князів Острозьких, залишки мурованої будівлі XVIII століття і дерев'яна мостова. Ці об'єкти виявили за перший тиждень рятівних розкопок перед забудовою в місті Острог на Рівненщині. Науковці досліджують ділянку поблизу колишнього єзуїтського колегіуму і ринкової площі, нині це зона історичної забудови і пам'ятка місцевого значення.

Ділянку в історичній частині міста досліджують фахівці Охоронної археологічної служби України, які мають досвід рятівних робіт в різних регіонах, пояснив Суспільному учасник археологічної експедиції Юрій Пшеничний. Керівником експедиції в Острозі є Віталій Окатенко.

Це рятівні розкопки перед забудовою ділянки, яка входить в охоронну зону і є пам'яткою місцевого значення. Зі слів Юрія Пшеничного, вона розташована на схід від старої ринкової площі поблизу єзуїтського колегіуму, який заснувала в XVII столітті Анна-Алоїза Ходкевич, онука князя Василя Острозького.

Дослідити мають ділянку площею майже 600 квадратних метрів.

– Ділянка цікава, бо була щільно зайнята торговельною і житловою забудовою. І часто біля ринкових площ стояли якісь представницькі будинки, які належали заможним жителям. І знаходиться вона поруч із єзуїтським колегіумом, це великий комплекс, який включав монастир і навчальний заклад, — пояснив археолог.

Роботи тривають другий тиждень і за цей час археологи виявили залишки трьох дерев'яних жител. Юрій Пшеничний зазначив, що один з цих виявлених об'єктів попередньо продатували Х століттям, це каркасно-стовпова конструкція з піччю, збудованою з використанням глини та каміння.

Два інші виявлені об'єкти — це житлові дерев'яні зруби періоду князів Острозьких. В одній з будівель знайшли фрагменти посуду і піч з кахлями, покритими блакитною поливою. За цими знахідками її попередньо продатували кінцем XVI — першою половиною XVIІ століття.

Друга зрубна будівля, зі слів археолога, на даний час не досліджена і поки не продатована.

– Ці збережені конструкції зрубних будівель — безпрецедентні і для Острога, і для Рівненщини й Волині. Бо насправді це рідкість, коли вдається зафіксувати рештки дерев'яних будівель і вивчити за ними саме рядову архітектуру, в цьому випадку часів князів Острозьких. Обидві дерев'яні споруди збереглися завдяки тому, що знаходяться на давньому береговому схилі і цю ділянку періодично затоплювало, а дерево добре зберігається в такому вологому середовищі, — сказав Юрій Пшеничний.

І додав, що ці об'єкти після досліджень планують музеєфікувати. Щоб демонструвати особливості вуличної архітектури міста доби князів Острозьких.

– Серед цікавого на цій ділянці ще те, що територію біля ринкової площі часто затоплювало і у XVI-XVII століттях її активно посипали дерев'яною стружкою, щоб якось осушувати. Практично вся площа, на якій ведуться дослідження, потужно всипана цією стружкою. А десь орієнтовно в кінці XVII-початку XIХ століття, цей час ще уточнимо, на цьому місці зробили дерев'яне мощення. Це технічно вирішувало питання руху людей і підвод на інтенсивно використовуваній ділянці, — зазначив археолог.

Виявили археологи і залишки фундаменту мурованої будівлі. Попередньо її продатували XVIII століттям і припустили, що це може бути приміщення колегіуму — нобіліум.

– Це навчальний заклад для шляхетських дітей, який існував за підтримки єзуїтського колегіуму поруч. Але будемо ще вивчати це, збираємо картографічний матеріал, писемні джерела, які, можливо, допоможуть краще прояснити цю ситуацію. Якщо це підтвердиться, то буде ідентифіковано місце розташування однієї з видатних пам'яток архітектурної забудови Острога. Ще одного навчального закладу, крім Острозької академії, але більш пізнього часу, — зазначив Юрій Пшеничний.

Щодо виявлених під час розкопок знахідок він зауважив, що найраніші з них попередньо ідентифікували епохою трипільської культури і раннім залізним віком. Це фрагменти орнаментованого ліпного посуду і керамічні знаряддя, зокрема, ніж на пластинчастому відщепі.

Також знайшли комплекс матеріалів слов'яноруського часу, Х-ХІІІ і XV-XVII століть.

Усі знахідки Юрій Пшеничний опише і підготує науковий звіт археологічної експедиції. Потому вони поповнять колекцію Державного історико-культурно заповідника Острога.

Рятівні розкопки фінансує місцевий забудовник, пояснив член правління Інституту збереження культурної спадщини Микола Бендюк.

– Це територія входить в зону історичного ареалу Острога згідно з історико-архітектурним опорним планом, і перед забудовою її треба дослідити. Насправді, забудовник не знав, що він зобов'язаний перед стартом робіт провести розкопки. Він мав дозвіл на будівництво і почав роботи навесні 2022 року, поки я йому не сказав про те, що треба зробити рятівні розкопки. Зараз він припинив усі роботи, заклав договір з Інститутом археології і зараз усе по закону. Зараз всіляко допомагає археологам, надає трактор, щоб пришвидшити роботи. Майже 300 тисяч він сплатив за розкопки. Але це значно менше за штраф у сумі 40 мільйонів гривень, які б він сплати за порушення закону, — наголосив Микола Бендюк.

З його слів, після розкопок забудовник отримає висновок про те, що ділянка досліджена і зможе розпочати роботи. Він тут планує збудувати торгово-офісний центр.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?