Новини



На Рівненській АЕС може з'явитися новий американський енергоблок


Енергоатом має намір побудувати РАЕС-5 за технологією Westinghouse до 2032 року.

НАЕК «Енергоатом» має намір побудувати за технологією АР1000 американської компанії Westinghouse і ввести в експлуатацію п'ятий енергоблок Рівненської АЕС до 2032 року.

– Блок потужністю 1100 МВт будуватиметься за новою американською технологією АР1000 компанії Westinghouse. Його введення в експлуатацію має відбутися в 2032 році, – йдеться у повідомленні Енергоатому.

Зазначається, що під час візиту на РАЕС 16 серпня президент компанії Петро Котін і директор ВП «Атомпроектінжиніринг» Микола Божко провели презентацію проєкту та графіка будівництва нового енергоблока, майданчик під який було визначено ще 2004 року.

Згідно з повідомленням, вже виконано низку передпроєктних робіт, зокрема, здійснено аналіз наявного та перспективного використання водних ресурсів району розташування АЕС, аналіз наявних інфраструктури РАЕС та міжсистемних зв’язків західного регіону енергосистеми України.

В компанії уточнили, що також виконано передпроєктні роботи щодо визначення обмежувальних геологічних умов до вибору енергоблока.

Як повідомлялося, у вересні 2021 року Енергоатом та Westinghouse підписали меморандум про будівництво п'яти енергоблоків АЕС в Україні.

На початку червня 2022 року компанії уклали угоди про збільшення кількості ядерних енергоблоків, які будуватимуться за технологією AP1000 в Україні, з п'яти до дев'яти одиниць та про створення в країні інженерно-технічного центру Westinghouse.

У липні поточного року компанії підписали контракт на розробку оновленого техніко-економічного обґрунтування будівництва двох блоків AP1000 на Хмельницькій АЕС в Україні.

Енергоатом є оператором усіх чотирьох чинних АЕС України. Експлуатує Запорізьку, Південноукраїнську, Рівненську та Хмельницьку станції з 15 енергоблоками, які оснащені водо-водяними енергетичними реакторами, загальною встановленою електричною потужністю 13,8 ГВт.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?