Новини



Ламають, скидають у смітники – чи прижились електросамокати у Чернівцях


Чи до вподоби чернівчанам послуга прокату електросамокатів, правила користування та про відповідальність за пошкодження електротранспорту?

Послуга електросамокатів у Чернівцях з’явилась порівняно недавно – від 27 травня цього року.

З того часу попит на мобільний електротранспорт в місті лише зростає, як Антон Мілка, керівник напряму з розвитку шерінґових сервісів компанії Bolt в Україні.

– У день запуску ми отримали багато коментарів від користувачів, які зазначали наскільки зручним транспортом є електросамокати і як вони раді таким оновленням у місті, –– каже Мілка.

Представники компанії продовжують отримувати багато запитів щодо розширення зони прокату у різних частинах міста, що говорить про те, що послуга прокату електросамокатів має неабиякий попит серед жителів Чернівців.

Кількість самокатів в місті зазвичай регулюють відповідно до потреб містян, зазначив представник компанії.

– Ми стежимо за щоденними звичками та збільшуємо або зменшуємо кількість транспортних засобів, – розповів представник компанії для Медія Аґенції АСС.

Проте в Чернівцях вже є зафіксовані інциденти за участі малого електротранспорту.

У пресслужбі патрульної поліції у Чернівецькій області повідомили, що зафіксували випадки, коли водії таких транспортних засобів травмувались на вулицях міста через власну необережність.

Відомо, що постраждалі звертались за допомогою до служби швидкої медичної допомоги.

Також патрульні отримують скарги пішоходів щодо перевищення швидкості водіями самокатів, адже в місті значно зросла їх кількість, як власних, так і на прокат.

Як зазначив Антон Мілка, у компанії не спостерігають тенденції на збільшення кількості ДТП за участю електросамокатів.

Проте правопорушення, пов'язані з електросамокатами у Чернівцях, не обійшлись перевищеннями швидкості та дорожніми інцидентами.

Час від часу в мережі та у пабліках міста в Телеграм з'являються дописи про потрощені самокати на вулицях Чернівців або ж про виявлення таких у смітниках чи закинутих ровах.

У патрульній поліції Чернівецької області зафіксували звернення громадян щодо неналежного використання самокатів дітьми.

Зі слів заявника, діти возилися не здійснивши оплату та пошкоджували прокатні самокати.

Також один з користувачів звернувся на лінію 102 з заявою про те, що після проїзду на самокаті продовжувалось зняття коштів із банківської картки.

А у серпні до поліції надійшло повідомлення зі служби 102 про те, що возячись на самокаті у Чернівцях, жінка втратила сумку, в якій знаходився дорогий телефон.

У компанії зазначають, що більшість користувачів сервісу дбають про електросамокати. Проте інколи трапляються випадки, коли користувачі пошкоджують транспортні засоби.

До відповідальності притягаються лише ті особи, які навмисне пошкодили електросамокат.

Як повідомили журналістові МА АСС у відділі комунікації поліції у Чернівецькій області, наразі до поліції не надходило звернень від представників компанії щодо правопорушень, пов'язаних з малим електротранспортом.

– Перед першою поїздкою користувач проходить інструктаж з безпечного пересування на електросамокаті, – розповів Антон Мілка. – Новачкам рекомендують також встановити режим «початківця», який обмежує швидкість до 15 км/год.

Також представник компанії запевнив, що їхні фахівці реагують на всі повідомлення, які надходять, і можуть обмежувати доступ до сервісу для тих, хто нехтує правилами безпеки.

Для користувачів сформулювали перелік основних правил користування електросамокатом, ось окремі з них:

– Одне з найважливіших ― надавати перевагу пішоходам, пропускати їх на тротуарах і пішохідних переходах.

– Електросамокат призначений для однієї людини, тож рухатися на ньому вдвох небезпечно.

– Після поїздки потрібно паркувати самокат так, щоб він не заважав іншим людям та руху транспорту. 

– Не можна використовувати електросамокат у стані алкогольного сп’яніння. 

– Користувач повинен рухатися по передбачуваній траєкторії так, щоб усі учасники руху розуміли його дії.

Як то кажуть, є просто культура, але є ще й урбан‑культура, до якої так само потрібно привчатися.

Звісно, за умови, якщо є бажання й далі отримувати всі вигоди від проживання в урбаністичному середовищі.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?