Новини



В Тернополі «вирував» пікет проти ходи УПЦ МП – вийшло аж зо 25 осіб


Тисячі прихильників Московського патріархату уже майже тиждень йшли з прощею до Почаївської лаври, що на Волинській частині склепаної сов'єтами Тернопільської области. Нині вранці під стінами Тернопільської обласної державної адміністрації зібралися мітинґарі, які вимагають зупинити хресну ходу УПЦ Московського патріархату.

Активісти вважають, що Московський патріархат є прямим спонсором війни та просять заборонити російську церкву на території міста та області загалом.

Також активісти обурені багатотисячною пішою ходою вірян Московського патріархату, яка нещодавно пройшла по території Тернопільщини.

Мітинґувальники вказують на бездіяльність влади, яка не зупинила це дійство, пише Glavcom.

– Я проти того, щоб в Тернополі та області існували всі церкви московського патріархату. Пройшло 6 місяців відколи почалася війна, а вони є. Я не проти людей, які моляться, вірять в цю церкву, але я проти, щоб нас що-небудь пов'язувало з Росією, країною-агресором, яка вбиває наших людей. Я розумію, що цей законопроєкт повинна ухвалити Верховна Рада, але це можна якось вирішити на рівні міста, закрити цю церкву на період воєнних дій, – зазначила одна з учасниць заходу.

Скандал навколо хресної ходи Московського патріархату викликав також жваву дискусію серед українців у соцмережах.

Зокрема, у мережах наголошують, що серед учасників ходи були люди, які несли русскі триколори, тому такі заходи є питанням національної безпеки України.

– Коли громада розуміє, що це не питання церкви і віри, а питання безпеки і виживання країни. Просто приклад, – написав народний депутат від «Європейської Солідарності» Володимир Ар’єв, коментуючи інформацію про те, що жителі Волочиська на Хмельниччині не пустили прихильників московської церкви на територію своєї громади.

Політолог Олексій Голубуцький висловив своє незадоволення тим, що паломники русскої церкви вже майже тиждень «йдуть тиловими областями України» до Почаївської лаври, а з боку правоохоронців немає належної реакції.

– Чим хороший рік війни – так це тим, що перестали забороняти «хороші» речі: от, наприклад, 5-6 тисяч «паломників» РПЦ цілком собі спокійно вже практично тиждень йдуть тиловими областями України до Почаївської лаври.

Щоправда, міськради Волочиська і кількох інших містечок їх не пустили до себе – громадяни надто обурювались. І голова Вінницької ОВА Сергій Борзов чогось не погодився їх пускати. І голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій не зрозумів духовної висоти моменту, навіть звернувся до СБУ. Але СБУ подивилась на яскраві стрічки на іконах і хрестах, дала експертний висновок «це не триколори» – і більше жодних претензій до прочан не має … Коротше, висока в нас на території духовність, організована: прямо під час масованих ракетних обстрілів рухається колонами по 5-6 тисяч незахищеними тилами, – написав він.

У мережі також звертаються увагу, що у колонах «паломників» є багато молодих чоловіків цілком призовної статури.

Нагадаємо, що попри заборону на масові заходи, близько п’яти тисяч паломників вирушили хресною ходою до Свято-Почаївської Успенської лаври в Почаєві, що на півночі сучасної Тернопільщини.

Місцеві священники та прихожани просили владу вжити необхідних заходів, щоб зупинити ходу – мешканцям Тернопільщини довелося самотужки виганяти московських прихильників з низки міст регіону. 

Що каже місцева влада

До пікетувальників вийшли начальник Нацполіції Тернопільщини Олександр Богомол і голова ТОВА Володимир Труш.

Керівник поліції зазначив, що зупинити ходу неможливо, бо це 5000 людей. Блокпости вони обходять, зайшли з іншої області, на яку наша не має впливу.

[Звісно, на цих словах наш Шановний Чительник щиро посміхнувся :)) – прим. ЗУНР]

Головний поліціянт области нагадав, що загалом масові заходи заборонені й кількох людей звідти затримали, але конкретної кількости не озвучили, передає Faine Misto.

– 500 осіб може бути на території лаври. Ми зверталися до духовенства Почаєва, монастиря, щоб на території не було цих наметових містечок і скупчення людей, щоб не було на вулиці богослужіння, як і зверталися до греко-католиків, які нас дослухалися і не проводили богослужіння на вулиці, – розповів Олександр Богомол.

Остаточне рішення щодо Московського патріархату на Тернопільщині винесуть сьогодні, 26 серпня, на сесії облради.

– Апелюю до вас. Ви кажете, що не перекладайте з того, що це почалося у Хмельницькій області в треба було так-то зробити. Пояснюю: з Почаєва вони мали також розходитися тими колонами. Ми це заборонили, і поставили єдину умову – виїжджаєте звідти автобусами, машинами, і швидко з області. Якщо вийшло 5 тисяч людей з Хмельниччини, ви розумієте, що зупинити таку навалу людей неможливо. Ми йдемо в сесійну залі і ч думаю, що за 1,5 години ви вже будете знати про прийняте рішення, – зазначив голова ОВА.

[На словах про неможливість зупинити і можливо навіть розігнати колону московських прочан раптом в 5000 – наш Шановний Чительник усміхнувся вдруге. Бо він добре пам'ятає, як горезвісний Бєркут вмів розганяти і політичні мітинґи, і подактові майдани дрібних підприємців! Невже весь особовий склад перемальованого поспіхом Бєркуту вже поклав своїх вгодованих бугаїв на фронті?.. – прим. ЗУНР]

Довідка

Історія про заборону УПЦ МП на Тернопільщині триває понад пів року. 

Подавали петиції, збирали підписи та на сесію облради ніяк не могли винести питання про заборону ворожої церкви у Тернопільській області, на території якої й досі функціонують церкви УПЦ МП та Почаївська лавра.

Щодо останньої, то саме туди на День Незалежності, нехтуючи безпекою та будь – якими застереженнями СБУ, правоохоронних органів та місцевої влади, прямували так званою ходою близько 5 тисяч вірян УПЦ МП.

Це викликало обурення у жителів області, які дотримуючись рішень відповідних органів, не збирались разом для святкування Дня Незалежности.

Голова Тернопільської ОВА назвав хресну ходу УПЦ МП до Почаєва на Тернопільщині під час посиленої ракетної загрози з боку РФ провокацією.

Правда, військовий адміністратор Тернопілля не назвав, з чийого боку саме здійснюється ця провокація.

Варто згадати, що духовенство УГКЦ прислухалося до влади й провело прощу до Зарваниці цього року з мінімальним залученням людей.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?