Новини



У Львові планують розвивати міську залізницю


Війт Львова Андрій Садовий створив робочу групу для розвитку міських пасажирських залізничних перевезень.

Про це йдеться у розпорядженні міського голови Львова Андрія Садового №279 від 24 серпня 2022 року.

– Відповідно до рішення виконавчого комітету "Про затвердження Плану дій з реалізації Плану сталої міської мобільності Львова до 2024 року" утворити робочу групу для напрацювання заходів з розвитку міських пасажирських залізничних перевезень Львівської міської територіальної громади, – цитують документ Варіанти.

Керівником робочої групи став директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Олег Забарило.

До складу цієї робочої групи увійшли: начальник управління земельних ресурсів міськради Сергій Коровайник, заступник начальника управління транспорту міськради Олег Партика.

Робоча група має до 31 грудгня 2022 року напрацювати заходи з розвитку міських пасажирських залізничних перевезень Львівської ОТГ та подати на затвердження виконавчому комітету Львівської міськради.

Це вже не порух запустити міський потяг в мільйонному Львові.

1-го грудня 2009 року у Львові урочисто запустили міський рейковий автобус сполучення Сихів – Підзамче.

Однак вже за пів року маршрут вирішили закрити – через нерентабельність та значну завантаженість колій пасажирськими й вантажними поїздами, через що «мотриса» не могла часто курсувати.

Тоді збитки «Львівської залізниці» від роботи маршруту склали більше 2 мільйонів гривень.

На думку архітектора Юліана Чаплінського, головна проблема міського рейкового автобуса полягала в малопродуманій системі діяльності транспорту.

– Сам захід був малопропіареним. Про те, що у Львові працює міський рейковий автобус, знала дуже низька кількість людей. Крім того, була погано прорахована собівартість: здається, що ніхто навіть не думав про оптимізацію, – казав тоді  Чаплінський, повідомляв In Lviv.

Але сама ідея міської залізниці не вмерла остаточно.

– Хочеться щоб в нас, як і в Європі, існувало поняття міського залізничного транспорту, який би був орієнтований на приміські регіони та курсував хоча б в години пік, – зазначив Дмитро Хмарний, автор давньої електронної петиції за запуск міської залізниці ві Львові.

Як бачимо, ідея й далі жива. Що й природньо: не може повноцінне европейське мільйонне місто, яке до всього ще й підземки не має – жити без міської залізниці в наш час.

На схемі понижче – орієнтовні давні плани щодо маршрутів Львівської міської залізниці.

До Берліна, звісно, ще далеченько, але точно ліпше за Київ виглядає.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?