У Львові планують розвивати міську залізницю

26 серпня 2022

Війт Львова Андрій Садовий створив робочу групу для розвитку міських пасажирських залізничних перевезень.

Про це йдеться у розпорядженні міського голови Львова Андрія Садового №279 від 24 серпня 2022 року.

– Відповідно до рішення виконавчого комітету "Про затвердження Плану дій з реалізації Плану сталої міської мобільності Львова до 2024 року" утворити робочу групу для напрацювання заходів з розвитку міських пасажирських залізничних перевезень Львівської міської територіальної громади, – цитують документ Варіанти.

Керівником робочої групи став директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Олег Забарило.

До складу цієї робочої групи увійшли: начальник управління земельних ресурсів міськради Сергій Коровайник, заступник начальника управління транспорту міськради Олег Партика.

Робоча група має до 31 грудгня 2022 року напрацювати заходи з розвитку міських пасажирських залізничних перевезень Львівської ОТГ та подати на затвердження виконавчому комітету Львівської міськради.

Це вже не порух запустити міський потяг в мільйонному Львові.

1-го грудня 2009 року у Львові урочисто запустили міський рейковий автобус сполучення Сихів – Підзамче.

Однак вже за пів року маршрут вирішили закрити – через нерентабельність та значну завантаженість колій пасажирськими й вантажними поїздами, через що «мотриса» не могла часто курсувати.

Тоді збитки «Львівської залізниці» від роботи маршруту склали більше 2 мільйонів гривень.

На думку архітектора Юліана Чаплінського, головна проблема міського рейкового автобуса полягала в малопродуманій системі діяльності транспорту.

– Сам захід був малопропіареним. Про те, що у Львові працює міський рейковий автобус, знала дуже низька кількість людей. Крім того, була погано прорахована собівартість: здається, що ніхто навіть не думав про оптимізацію, – казав тоді  Чаплінський, повідомляв In Lviv.

Але сама ідея міської залізниці не вмерла остаточно.

– Хочеться щоб в нас, як і в Європі, існувало поняття міського залізничного транспорту, який би був орієнтований на приміські регіони та курсував хоча б в години пік, – зазначив Дмитро Хмарний, автор давньої електронної петиції за запуск міської залізниці ві Львові.

Як бачимо, ідея й далі жива. Що й природньо: не може повноцінне европейське мільйонне місто, яке до всього ще й підземки не має – жити без міської залізниці в наш час.

На схемі понижче – орієнтовні давні плани щодо маршрутів Львівської міської залізниці.

До Берліна, звісно, ще далеченько, але точно ліпше за Київ виглядає.