Новини



Закарпатці вимагають знести пам’ятник сов'єцькому солдату на кордоні зі Словаччиною


Представники громадських організацій та об’єднань Закарпатської области виступили з заявою про знесення пам’ятника сов'єцькому солдату «Україна – визволителям» біля українсько-словацького кордону в Ужгороді.

Громадська ініціятива постала через нехтування цього питання владними чинниками. Разом з цією пам'яткою сов'єцької окупації пропонується знести й інше одоробло тої доби – Пагорб Слави на Кальварії в Ужгороді.

– Пам’ятник сов'єцькому солдату «Україна – визволителям» біля українсько-словацького кордону в Ужгороді – це 11-метрова споруда поблизу кордону з країною ЄС – Словаччиною, що зображує русского солдата в сов'єцкій військовій уніформі і є спотворенням реальності й історичної правди, а також не відповідає сучасним патріотичним наративам українців, які протистоять агресору у російсько-українській війні, – йдеться у зверненні громадських активістів. 

Зображені комуно-радянські символи заборонені законами, а написи не відповідають історичній правді, духу суспільно-державних змін та свідомості сучасного українця і повинні бути демонтовані або замінені.

Дана експозиція також заподіює шкоди іміджеві реґіону через те, що тисячі туристів споглядаючи комплекс, отримують неправдиву інформацію про події.

– А зважаючи на той факт, що цей об’єкт стоїть на в’їзді в Україну з боку Еуроунії, країн-партнерів у боротьбі з московським аґресором, розцінюємо це щонайменше як знак неповаги до миру і дружби між народами. Експертна оцінка діючих фахівців-істориків та правозахисників щодо об’єкту та суспільний резонанс навколо споруди публічно висвітлені неодноразово й вимагають негайних змін, – наголошують підписанти Звернення.

Пагорб Слави на Кальварії в Ужгороді – це комплекс поховань борців із фашизмом/нацизмом, які брали участь у визволенні Закарпаття у роки Другої світової війни – але він усіяний шкідливими комуно-сов'єцькими наративами.

Зображення радянських солдатів, п’ятикутні зірки, серпи і молоти, написи «слава радянській зброї», «радянська армія» та інші, що знаходяться не на намогильних спорудах (плитах), потребують демонтажу/заміні.

– Враховуючи те, що пам’ятний комплекс останнім часом став місцем поховання і полеглих захисників України в російсько-українській війні, саботаж владою демонтажу вказаних комуно-радянських об’єктів виглядає цинічно, – наголошується в Зверненні від громадськості.

Це не тільки неповага, але й ситуація, що межує зі здоровим глуздом, порушує нормальну психіку і здоров’я батьків, родичів та всіх інших, хто відвідує могили загиблих українських воїнів у війні проти російського аґресора, який, у тому ж числі, використовує проти українців сов'єцьку символіку!

 Так само як і попередній об'єкт – ця експозиція також заподіює невиправної шкоди іміджеві краю, оскільки тут теж бувають туристи, у свідомості яких залишається двозначність і неприємна інформація про повагу до живих і померлих.

Експертна оцінка діючих фахівців-істориків та правозахисників щодо об’єкту та суспільний резонанс навколо споруди публічно висвітлені неодноразово й вимагають негайних змін.

Прибрати перший пам'ятник і декомунізувати Пагорб Слави пропонується до Дня Незалежности – тобто до 24 серпня.

На поточну мить Звернення про належну зачистку символі коммунізму та сов'єцької окупації підписало близько 50 осіб – депутат Закарпатської обласної ради, історики, викладачі, підприємці, студенти, волонтери, новинарі та низка інших представників Закарпатської громади.

З повним текстом Звернення можна ознайомитися на Трибуні.

А підтримати ініціятиву своїм підписом можна через цей Google-документ.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?