Новини



На українсько-польському кордоні почали будувати майданчики для відстою вантажівок


На Львівщині, на кордоні з Польщею, стартувало будівництво майданчиків для відстою вантажівок.

Їх почали облаштовувати біля пунктів пропуску «Краківець», «Рава-Руська» та «Шегині».

Це перший крок до створення електронної черги вантажного автотранспорту. Про це повідомив заступник голови Львівської обласної військової адміністрації Юрій Бучко.

Стоянку вже почали будувати біля пункту пропуску «Краківець». Зараз вантажні автомобілі стоять у черзі вздовж дороги на кордон, повідомляє Суспільне.

Далекобійник Петро Ашенберг каже, облаштування спеціальних місць для стоянки значно б полегшило перетин кордону. Розповідає, такі є на території Польщі та інших європейських країн.

– Якщо ми з Польщі заходимо в Україну, то на «Краківці» є паркінг, де ми реєструємося і там вибиває, через скільки днів, на котру годину я маю їхати на кордон. То дуже добре, бо людина собі приїхала, лягла і відпочиває, а тут що — сіпаєшся, потім знов сіпаєшся», — каже далекобійник.

Водій вантажівки Олександр Черниш, який п'ять діб простояв у черзі на кордоні, каже, спеціальні майданчики у Польщі — безкоштовні, але готовий платити за зручність.

– Якщо електронна черга, то, напевно, краще, бо зараз, чесно кажучи, трішки бардак. Хай буде платний, але щоб була дисципліна і все інше, — каже Олександр Черниш.

Збудувати майданчики для вантажівок окрім «Краківця», мають і на інших пунктах пропуску, зокрема в «Рава-Руській» і «Шегинях». Після цього планують впровадити електронну чергу. Тоді водії зможуть заздалегідь забронювати місце у черзі.

– Коли буде електронна черга, тоді можна буде реєструватись онлайн на певну годину. І необов’язково під’їжджати під кордон і стояти там добу, дві чи три. Ця електронна черга буде не безкоштовною, вона буде на платній основі. Це будуть окремо відведені стоянки, де буде санвузол, душ, кімната для відпочинку, де можна буде придбати ті чи інші речі першочергові, — каже заступник голови обласної військової адміністрації Юрій Бучко.

Запрацювати електронна черга має восени. Вартість за в’їзд на стоянку становитиме орієнтовно 8 євро, проте остаточну ціну ще не встановлювали.

Наразі в Україні діє єдиний пілотний проєкт – у Закарпатській області. Там електрона черга працює у тестовому режимі. Наступним в Україні і першим на Львівщині має стати пункт пропуску «Краківець», де запрацює така черга.

– За підтримки Міністерства інфраструктури та "Укравтодору" здійснюється облаштування відповідних майданчиків перед пунктом пропуску «Краківець». Це роблять метою створення комфортних умов для водіїв вантажних транспортних засобів, щоб вони не перебували на узбіччях, а були на відповідних майданчиках. Такі заходи тривають і мають бути завершені найближчим часом, — каже начальник відділення інспекторів прикордонної служби "Краківець" Сергій Веретільник.

Два місяці тому, щоб збільшити пропускну здатність, на «Краківці» збільшили кількість смуг для вантажівок з чотирьох до десяти.

Все це, звісно, добре. Але ж Україна наче як вступати в Евроунію зібралась, тому головні зусиллями повинна б скерувати на прибирання митниць на західнім кордоні взагалі, а не їх ще більшу розбудову, хіба ні?


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?