Новини



Ві Львові блоґеру шиють держзраду за озвучення загальновідомого факту


У Сихівському районному суді міста Львова завершилося підготовче засідання у справі блоґера, журналіста і політолога Гліба Ляшенка, якого обвинувачують у державній зраді та пропаганді війни через пости в мережі Facebook. Від початку серпня у Львові стартує повноцінний розгляд. Слухатиме справу одноособово суддя Микола Борачок.

— Гліб ніколи не співпрацював з представниками ніякої іншої держави. У нього не знайшли ніяких таких зв’язків, бо їх нема і не може бути! Гліб ніколи не вчиняв дій на підрив національної безпеки України.

Він просто мав свою точку зору і вважав, що згідно з статтею 34 нашої Конституції він має право виражати її, — написала під час розслідування Світлана Ляшенко, мама журналіста, у листі до президента України Володимира Зеленського.

Як зазначив на судовому засіданні прокурор, з початку 2022 року і в подальшому після повномасштабного вторгнення РФ на територію України Ляшенко поширював пропагандистські та маніпулятивні матеріали в соціальній мережі.

Це робилося нібито задля дестабілізації політичної ситуації в державі, деморалізації армії, дискредитації чинної влади, формування негативного іміджу України на міжнародній арені тощо, повідомляє Судовий Репортер.

— Будучи зареєстрованим у Facebook під назвою «Глеб Ляшенко» з певною електронною адресою, масив аудиторії якої становить понад 7 тисяч підписників, позиціонував себе політичним оглядачем та експертом у медіапросторі України, знаходячись на території міста Києва.

У подальшому в місті Львові, на території фактичного проживання, упродовж періоду з 15.02 по 17.03 2022 року опублікував на своїй сторінці пости, які за своїм змістом шкодять суверенітету України, чим надав РФ можливість для проведення підривної діяльності проти України. Розміщені Ляшенком пости, станом на 25.03 були поширені серед значної кількості користувачів, що свідчить про публічний характер наведених дописів», — йдеться у матеріалах справи.

В якості одного з доказів протиукраїнської діяльности в статті подається ось цей зняток зі сторінки блоґера:

— Мова — там де бідність, злидні та занепад. Мешкаючи в Києві вас ніде не зустрінуть на Мові в «Авалоні» чи «Карібіані» [назви дорогих київських розважальних закладів]. Там обслуга спілкується виключно російською. В жодній приватній клініці до вас не звернуться мовою. В жодному поважному бутику ви не почуєте Мову з вуст продавця‑консультанта.

Проте в МакДональдсі — Мова! На борщагівському базарі — мова! [Борщагівка — назва одного з віддалених спальних районів Києва названого так за однойменним селом, якого поглинуло місто.] На Майдані — Мова! Мова там, де село, рагулі та руїна, — писав до арешту Гліб чи то пак Ґлєб Ляшенко.

Те, що писав в оригіналі кацапською — безумовно йому мінус в карму. Але це точно в цій країні НЕ протизаконно.

Днями ось депутат Верховної Ради від фракції «Слуга народу«, голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев відкрито заявив, що українці на особистому рівні мають захищати країну на зручній для себе мові.

— Українська є єдиною державною мовою. Крапка. Але я не впевнений в тому, що якийсь міжнародний злочинець може змусити мене забути одну з мов мого спілкування тільки тому, що він нею розмовляє. Це що – його власність? Монополія Росії на російську мову - ілюзія. На особистому рівні ми маємо захищати нашу країну на тій мові, котра кожному з нас зручніша, — розповів політик.

На його думку, бути чи не бути російській мові в Україні – це те питання, яке має вирішувати для себе кожен носій мови.

Отже, тут Ґлєб, як бачимо, точно не злочинець.

А щодо того, що він озвучив... Даруйте, але ж він просто назвав речі своїми іменами, тупо констатуючи фактичний стан з українською мовою в Києві!

Епітети на кшталт рагулі, село тощо можуть багато кому не подобатися, але вже багато було випадків з державними службовцями, поліціянтами, та навіть високопосадовцями, які дотримувалися такої самої риторики!

Так, вони здебільшого були звільнені з посади або понижені на чиновницьких щаблях, але їх чомусь за ДЕРЖАВНУ ЗРАДУ ніхто до відповідальності не притягав!

Мовчимо про випадки, коли ціла армія так само москвоязиких блоґерів з когорти вже біженців, що знайшли прихисток на теренах Західної України відкрито і відверто словесно обзивають, принижують, зневажать насамперід Галичан і Волинян, які гостинно їх прийняли, тільки за прохання останніх спілкуватися якомога більше українською мовою!

Якщо так далі піде, то незабаром половину мешканців цієї країни точно можна буде засудити за держзраду!

Пригадується, за часів Сталіна та НКВД / КҐБ це була доволі популярна стаття, під яку большевики закатрупили мільйони люду....

Невже 1930‑ті — повертаються?...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?