Новини



Суд відпустив відомих громадських діячів Львова під особисте зобов’язання


Відомих у Львові і не тільки Олеся Дзиндру і Юрія Музичука силовики звинуватили буцім як перепродажу пригнаних позадорожників, призначених для ЗСУ.

У вівторок, 30 серпня, Галицький районний суд Львова обрав міру запобіжного заходу волонтерам Олесю Дзиндрі та Юрію Музичуку.

Суд відпустив їх під особисті зобов’язання на один місяць.

67-річний Олесь Дзиндра є відомим львівським художником і громадським діячем, засновником «Музею ідей».

Разом із своїм товаришем, 64-річним підприємцем Юрієм Музичуком, він активно долучився до волонтерського руху з початком повномасштабного вторгнення.

Кілька днів тому правоохоронці оголосили Олесю Дзиндрі та Юрію Музичуку підозри у продажі гуманітарної допомоги.

Їх обвинувачують у продажі чотирьох авто, які були ввезені в Україну для потреб ЗСУ, на загальну суму 20,7 тис. євро.

Водночас самі волонтери стверджують, що справа є фальсифікованою, оскільки автомобілі вони придбали за власні кошти та не продавали їх задля наживи.

На засіданні суду на підтримку волонтерів виступили депутати Львівської обласної ради від «ЄС» Святослав Шеремета, Петро Цеголко, Соломія Риботицька, депутатка від «Самопомочі» Леся Кобецька, колишня народна депутатка Ірина Подоляк, нардеп Ярослав Рущишин, депутатка Львівської міськради від «Самопомочі» Юлія Хомчин.

Напередодні суду журналістка Високого Замку зателефонувала до пана Дзиндри. Ось що він розповів:

— Не хочу виправдовуватися, бо згідно з законом діяв як волонтер. Разом зі своїми друзями привозив машини для ЗСУ. А в один момент затерся серед нас провокатор, який просто на просто під виглядом доброчинного внеску підкинув нам штучні гроші (імітаційні засоби, як вони називають). Для того, щоб скомпрометувати волонтерський рух, нас, зокрема. І зараз усі медіа пишуть, про наш арешт, звинувачення, як доконаний факт. Ми в ситуації — підозрювані. Завтра буде суд про обрання запобіжного заходу.

— А скільком волонтерам оголосили підозру?

— Двом особам, хоча нас є велика кількість людей. Ми з березня допомагаємо волонтерському руху. Ми — пенсіонери, тому без проблем переїжджаємо кордон. Молодь ремонтувала ці автомобілі, ми передавали їх на фронт. Це цілий рух! Такі справи проти волонтерів в Україні непоодинокі.

— А є факти продажу автомобілів?

— Жодного факту немає! Ми автомобілі передавали лише у безкоштовне користування згідно з законом через декларування. Цю суму — 20,7 тисяч євро, яка була надрукована на ватмані, нам підкинули. До цього моменту все було згідно з законом, а потім ця провокація і ми раптом стали підозрюваними… А тепер, я ще чую, і обвинуваченими.

— Ви знали людину, яка ці гроші вам дала?

— Ні! Він телефоном нас знайшов. Сказав, що в нього люди гинуть у Донецьку. Йому терміново потрібні автомобілі. Ми йому сказали, що конкретним військовим частинам передаємо. Але він наполягав, бо у нього ситуація надзвичайна. Як виявилося, це був блеф… Брутальна провокація. Тепер військові, яким ми мали передати автомобілі, навряд чи щось дістануть з наших рук, бо ми вже безвиїзні.

— Яка мета провокації?

— Я подивився, як за одним і тим самим сценарієм арештовуються Благодійні фонди в Україні. Їхніх керівників. З цього зрозумів, що це — політичне замовлення. Їм треба дискредитувати волонтерський рух, який формується громадянським суспільством. Налякати…

— Тобто автомобілі ви не продавали?

— Жодного! Ніколи. По-перше, я би ніколи собі цього не дозволив. Я забезпечена людина, у мене є на що жити. А, по-друге, у час війни це неприпустимо. Також підозру оголосили відомому математику, власнику IT-фірми Юрію Музичуку. Зараз у нього з «Південним машинобудівним заводом» є військовий контракт, а у нього всі комп’ютери забрали, і контракт під загрозою. Вони мають право на все — оббрехати людину, забрати технічні засоби, провести обшук. Сьогодні військові не отримають від нас машин і іншого обладнання. А нас судять… На око я оцінив товщину справи. Це том на двісті сторінок… Для виправдання своєї провокативної ганебної мети. Адвоката я уже маю.

Ґенеральний директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького – Тарас Возняк так прокоментував цю справу під однією з публікацій у ЗМІ:

— Звичайна брехня! Треба знищити волонтерський рух. От і знищують. Щоб кожен боявся, купуючи авто для ЗСУ. Бо прийде ухилянт з СБУ чи НПУ і пред’явить звинувачення. До Почаєва «законно» суне колона російської агентури, а у Львові судять помічників ЗСУ. Слава Україні! Доборолися!

Уривок з засідання суду – на видиві:


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?