Новини



Луцьк не має за що підтримувати інфраструктуру: Київ забрав всі гроші


Луцьк нарікає на неможливість своєчасного фінансування видатків, що ставить під загрозу стабільне функціонування інфраструктури міста. Про це йде мова у зверненні до Державної скарбівні (казначейської служби) України про проведення видатків місцевого бюджету в особливому режимі в умовах воєнного стану.

Для належного функціонування та розвитку соціально-економічного середовища Луцької міської територіальної громади в умовах воєнного стану, фінансова діяльність органів місцевого самоврядування також повинна бути адаптована до нових умов.

Збалансовані дії влади та місцевого бізнесу, спрямовані на підтримку економічної активності забезпечили стабільну ситуацію на території громади, в результаті чого, не лише більшість місцевих підприємств та підприємців продовжують свою діяльність, а також адаптувалися та проводять діяльність ряд підприємств, переміщених із зони бойових дій.

В умовах, що склалися, гостро постала необхідність своєчасного проведення видатків місцевого бюджету на покриття витрат з оплати праці, паливно-мастильних матеріалів, податків, зборів обов'язкових платежів, енергоносіїв, оплати виконаних робіт з капітального ремонту ліфтів, вулично-дорожньої мережі, об’єктів благоустрою.

Більшість робіт були розпочаті до початку війни і виконані на рівні 60-70 %, їх завершення дасть змогу забезпечити належну функціональність вулиць міста та злагоджену роботу громадського транспорту, повідомляє Волинь.UA.

Луцькі депутати просять Держказначейство забезпечити своєчасне проведення видатків місцевого бюджету на покриття витрат розпорядників та одержувачів бюджетних коштів з оплати праці, паливно-мастильних матеріалів, податків, зборів обов'язкових платежів, енергоносіїв, оплати виконаних робіт з капітального ремонту ліфтів, вулично-дорожньої мережі, об’єктів благоустрою тощо, з урахуванням вимог Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану.

Це вже не перший випадок, до київська скарбівня спочатку висмоктує кошти з бюджетів територіальних громад Західної України, а потім нічого не повертає.

Наприклад, як вже писав ЗУНР, про це прямо зазначив Руслан Марцінків, міський голова Івано-Франківська:

— Я входжу в Раду оборони області, в нас робоча співпраця і мені ніхто з ОВА не перешкоджає. Та мене більше турбує інша проблема – це робота Державної казначейської служби [скарбівні, якщо так по-людськи сказати — прим. ЗУНР], через яку громади не мають можливості виконувати свої функції. Навіть по захищених статтях є постійні затримки. Але, наголошу, це питання не до обласної адміністрації, а до Києва.

Як бачимо, здирницька політика з боку київського престолу щодо територіальних громад Галичини, Волині, Буковини, Підкарпаття, які й без того несуть зараз підвищені волонтерські, логістичні, світоглядні та призовні навантаження — посилюється.

Цікаво буде простежити, коли цим громадам урветься терпець.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?