Новини



Львів продовжує робити зі «східняків» людей


Безкоштовний українськомовний клуб на вул. Устияновича, 4 працює уже третій місяць. Організатори також анонсують запуск масштабного навчального курсу за власною програмою з вересня.

Мовознавиця, літературознавиця Феодосія Колесник та співзасновник ГО “Освітньо-європейський центр Феодосії Колесник” Ігор Мартин розпочали проводити заняття української для внутрішньо переміщених осіб та охочих містян у квітні цього року. 

— Коли почалось повномасштабне вторгнення, у мене не було сумнівів, що такий проєкт потрібно запустити. Люди (з числа внутрішньо переміщених – ред.) прекрасно розуміють українську мову, тому тут більше спрацьовує психологічний аспект і мотиваційний, – ділиться Феодосія з Galinfo.

На думку викладачки, людям, які вирішили перейти на українську, потрібна мотивація і передусім заміна старих поглядів, що нерідко виникали через російську літературу та вплив культури окупанта. 

Феодосія Колесник зазначає, що різниця між навчанням українців й іноземців української кардинальна. Тому жінка готує до друку свій посібник з вивчення рідної мови.

Найважливішим своїм завданням викладачка вважає, виховати у людей мовну стійкість, аби ті продовжували розмовляти українською в їхньому середовищі. Українці — вони такі: їм досі ще потрібно виробляти в Україні ж мовну стійкість до української мови.

Анонсований курс розмовної української стартує з вересня, і складатиметься з 30 занять з граматики, лексики і риторики, а також міститиме обов’язкове обговорення творів сучасної української літератури.

Курс є повністю безплатним, і створений за кошти гранту ініціативного центру сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання». Після успішного проходження всіх занять орієнтовно в грудні учні отримають сертифікати. 

Крім занять для дорослих з української мови, ще одна волонтерка проєкту Василина Бермес проводить розмовний клуб для дітей з-поміж ВПО.

Наразі з червня українську мову в клубі вивчають близько десяти дітей різного віку. Як розповідає дівчина, діти мають різний рівень володіння мовою. 

— Є діти, які в повсякденному житті спілкуються російською, але на занятті їм не складно. Є такі, що пробують побудувати речення українською, але їм важко висловлювати свою думку попри те, що у них були уроки мови й літератури у школі, – каже Василина Бермес. 

Викладачка Василина зазначає, що в дітей на відміну від дорослих дуже слабка мотивація вивчати українську. Тому важливо сформувати запит, що вивчення української серед дітей і підлітків, формування національної ідентичності має бути першочерговою опцією. 

Організатори зазначають, кожен охочий вивчати українську мову може приєднатися до розмовного клубу щочетверга о 18:00 в URBAN бібліотека (вул. Устияновича, 4) та долучитися до груп з вивчення у фейсбуці

Що не кажіть, та все ж цікава ця країна — Україна. На 31 році від дня проголошення незалежності УРСР досі потрібно в цій країні ще когось навчати української мови!

Гаразд, а якби «Путін не напав», тоді що? Так би й ходили в російськомовних малоросах далі, так?

І ці люди ще щось розповідають про «велич української нації» та трипільські глиняні горщики...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?