Новини



Поляки вимели зі склепів весь цукор, м'ясо, молоко та овочі


У крамницях польської мережі Biedronka [щось подібне до мереж АТБ і Сільпо] забракло товарів, головно цукру, м'яса та молока. У соцмережах представники Biedronkі стверджують, що в біді винна «геополітична ситуація», і мережа щосили намагається доставити товари до крамниць.

— Через геополітичну ситуацію останніх тижнів справді може статися, що деякі групи продуктів або складники, необхідні для їх виробництва, будуть доставлені із запізненням, або ж обсяги достачання можуть бути меншими. Якою б не була ситуація, ми постійно контролюємо ланцюжки постачання, і наші дистриб’юторські центри працюють у звичайному режимі, щоб ґарантувати, що наші клієнти завжди мають у своєму розпорядженні улюблені продукти та послуги, — одна з обнадійливих відповідей від речників популярної й вельми поширеної в Польщі мережі Biedronka.

— Так, деяких овочів бракує і бракуватиме. Це пов'язано з кількома факторами. По-перше, ми переживаємо харчову трансформацію, і ми переходимо до вживання більше овочів, перш за все з міркувань здоров’я. Культура споживання овочів у Польщі розвивається, – каже Павел Мизяк, віцепрезидент Асоціації польських виробників перцю.

Він зазначає, що дуже велика кількість овочів йде за кордон, зараз переважно в Україну, але також і в інші країни.

— Спека в південній Європі призвела до того, що на ринках почали вичерпуватися основні овочі. Перець, баклажани, огірки - овочі, що належать до групи теплолюбних, не витримують таких надвисоких температур. Вони характеризуються як теплолюбні, але до 30-35 градусів за Цельсієм, а не до 40. В таких умовах вирощування овочів закінчиться, – каже Мизяк.

Також, на його думку, торгові мережі мають свої проблеми з логістикою і каналів збуту. Замовлення, коли потрібно доставити, наприклад, лише 2-5 палети з товаром на інший кінець Польщі стали невигідними. Очевидно, через нечуване здорожчення пального в Польщі.

Гаразд, на брак овочів та зеленини на полицях вплинула европейська спека. Але ж цукор на деревах не росте. Проте його так само повимітали з полиць польських крамниць.

— Я зіткнулася з тим, що люди купували по 10-20 кілограмів цукру, — розповідає одна із клієнтів магазину в Єленій Ґурі.

— Гадаю, це, так би мовити, сила чуток. Один каже другому, що буде подорожчання, а тому потрібно викуповувати наперед. Я дізнався, що люди купують по 10-20 кілограмів, – оцінив інший покупець.

Цукор у Польщі в основному виробляється на місцевих цукроварнях. Дефіцит у магазинах може бути викликаний раптовою скупкою цукру у великих кількостях або логістичними проблемами. Однак нестачі, за словами покупців, серйозні.

— Я вже цілий тижден заходжу до склепу, але цукру так і немає. Мені потрібно варити варення, — доповнює свою розповідь мешканка в Єленій Ґурі.

Воно завжди так: що більше польські урядовці переймаються танками, то менше на полицях крамниць країни цукру. І не тільки його.

За матеріалами Polsat News, Sady Ogrody, Portal Spożywczy.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?