Новини



Польський бізнес йде в наступ на Україну


Одна з провідних польських ділових асоціацій – Союз підприємців і роботодавців Польщі (ZPP) запускає свою постійну присутність в Україні.

В липні у Львові та в Києві під егідою ZPP спільно з Європейською бізнес-асоціацією (ЄБА), Спілкою українських підприємців (СУП) та ТПП України, за підтримки відповідно МЗС України, Львівської ОВА, мерії Львова були проведені польсько-українські бізнес-форуми під гаслом «Europe-Poland-Ukraine: Rebuild Together», в яких взяли участь члени правління ZPP, високопосадовці МЗС Польщі, польських фінансових інституцій та польського бізнесу, пише авторська стаття лоббистів польського бізнесу на Європейській правді.

Авторами розлого допису є віце-президент Польського Союзу підприємців та роботодавців Марцін Новацкі та директор Брюссельського офісу Української асоціації бізнесу і торгівлі (UBTA) Назар Бобицький.

В матеріалі автори перелічують, що вже вдалося виманити Польщі з України взагалі: як напередодні війни, так вже й під час.

— Ще до війни, станом на 2021 рік в Польщі кількість заснованих українцями компаній досягла рекордних 6 тисяч. І хоча наразі через вплив війни присутність українського бізнесу в Польщі ще важко оцінити, майже 40% українських переселенців працездатного віку в Польщі вже знайшли роботу, понад 71% утримують себе на власні заощадження або доходи, здійснюючи також і внесок у пожвавлення польської економіки, — відзначється в статті. 

Але це тільки початок. Польська експансія триватиме далі і на згаданих бізнес-форумах було окреслено вектори, куди саме вона буде скерована насамперед. Стратегічний напрямок: вивіз з України врожаю та його подальше транспортування і зберігання на теренах Польщі. 

— Компанії-члени ZPP активно працюють над підготовкою інвестиційних пропозицій щодо логістично-складських хабів в сусідніх з Україною південно-східних воєводствах, зокрема будівництва елеваторів. Такі пропозиції водночас можуть бути «маячками» для українських компаній, які готові розглядати часткову релокацію своїх активів, щоб закріпитися на польському ринку, — розкриваються плани в статті.

— Є і зовсім оригінальні ідеї – формування автопоїздів з вантажних автомобілів з можливістю їх митного оформлення за однією митною декларацією. [...] сумарна перевалочна потужність польських та румунських портів складає максимум 22 млн т зернових на рік, у той час як Україні потрібно доставити на світовий ринок упродовж цього року від 40 до 60 млн т. Альтернативи розблокуванню чорноморських портів України немає, — пишуть Новацкі та Бобицький. І далі продовжють:

— Для польського бізнесу було також цікаво почути про перспективи інвестування в такі високомаржинальні, наукомісткі, експортно орієнтовані сектори української економіки, як фармацевтика.

Лише два дні бізнес-дискусій дозволили зґенерувати безліч цікавих інсайтів та ідей, які польський бізнес сподівається запустити у вигляді В2В проєктів та інвестиційних пропозицій для післявоєнної відбудови України.

У жовтні цього року у Варшаві планується третій бізнес-форум ZPP під патронатом прем’єр-міністра Польщі та за участі представників українського уряду і лідерів українського бізнесу, на якому ZPP та його партнери серед українських бізнес-асоціацій підсумують свої напрацювання.

Ці та інші заходи щодо переманюваня мізків, технологій, бізнесів і вивезення врожаю до Польщі автори матеріалу маскують фразою: 

— Таким чином Польща готується зробити свій внесок у відновлення України. У партнерстві з українським бізнесом.

Дійсно: вивести з України всіх та все — і тоді на теренах Польщі чомби і не повідновлювати? 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?