Новини



Львівщина готується українізувати школярів-східняків


Облрада проводить опитування переселенців, чиї діти навчатимуться у школах Львівщини. Інтереси дітей врахують при формуванні нової освітньої стратегії.

Цього тижня закінчується опитування для батьків школярів, які переїхали на Львівщину через війну. Львівська обласна рада звертається з проханням заповнити анкету, щоб напрацювати навчальну програму для школярів і врахувати потреби дітей переселенців.

Результати цього опитування врахують при формуванні обласної стратегії освіти у частині «Інтеграція та потреби ВПО», повідомляє Zaxid.net.

За допомогою опитування депутати хочуть з’ясувати бачення щодо адаптації освітнього процесу до потреб вимушено переселених школярів: зрозуміти проблеми, з якими зіткнулись ВПО при зарахуванні в нові школи, їхні потенційні потреби у новому навчальному році, а також заходи, які допоможуть краще та легше інтегруватися дітям у нове освітнє середовище», – пояснюють у Львівській обласній раді.

Опитування проводить постійна комісія з питань освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради спільно з проєктом Ради Європи «Зміцнення громадської участі у демократичному процесі прийняття рішень в Україні».

Заповнити питальник можна до п’ятниці, 22 липня, за посиланням.

Серед суто організаційно-побутових чи анкетних питань, є у формулярі і такі запитання:

— Оцініть, будь ласка, причину труднощів, з якими, на Вашу думку, може зіткнутися Ваша дитина (діти) при переході на очне навчання в нову школу в приймальній громаді?

І першим пунктом в цьому запитанні йде — Мовний бар’єр.

Тобто все ж таки є різниця між Галичиною та решта теренів на схід від Збруча, якщо постає питання про мовну ідентичність, правильно?

Бо цей пункт приблизно з тої ж самої когорти, який є в питальниках для дітей з України в Польщі, Чехії, Словаччині, Німеччині, і так далі. Тобто питання розраховане явно на чужинців.

Наступне питання розвиває тему:

— Оцініть, будь ласка, рівень володіння українською мовою Вашою дитиною (дітьми)

Таке питання може постати хіба тільки для опитування іншоземців! Але аж ніяк не громадян однієї й тої ж самої країни. Хіба ні?

Цікаво буде подивитися на висліди цього опитування: ото прозріє багато хто ві Львові, нарешті!

І як ті бідні громадяни з південно-східних областей України почнуть тепер навчати своїх дітей українською мовою: не зрозуміло...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?