Новини



Польський ґенерал розкритикував останні кроки щодо мілітаризації Польщі


Ґенерал Томаш Древняк, колишній командувач Військово‑повітряних сил Польщі, розкритикував закупи зброї з Південної Кореї й не тільки.

Днями віцепрем'єр-міністр, міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак схвалив збройові контракти з Південною Кореєю на закупівлю сучасної військової техніки для польської армії. Перші поставки заплановані на цей рік.

Польща має намір купувати у Південної Кореї зокрема 48 легких винищувачів FA-50, танки K2 і самохідні гаубиць K9, про що ЗУНР писав докладно.

– Наша військова аналітика, зокрема Стратегічний огляд оборони, вказав, що Польщі найбільше потрібні багатоцільові літаки. Мова йшла про додаткові ескадрильї з американськими F-16, F-35. Купівля ж тренувального літака, який перетворюється на бойовий, суперечить тому, що написано в Стратегії, — заявив ґенерал Томаш Древняк у випитуванні для Onet.pl.

Бачить польський військовий також іншу проблему з тими всіма теперішніми закупами Польщею зброї.

– Я хотів би знати, як міністр і панове в погонах бачать впровадження цього всього в армію? Як все це буде вбудовано в наші збройні сили? Бо в нас є ще пострадянська техніка, у нас є величезний влив американської техніки; у нас є частина польської техніки, а також у нас є техніка турецька і тепер вже корейська. Чи знайдеться мудрець, який об’єднає то все разом, щоби воно злагоджено запрацювало? — окреслив проблему колишній очільник польських ВПС.

Древняк зізнався, що його хвилюють два напрямки.

Перший — це зв'язок. З різними системами може виявитися, що неможливо передати інформацію між літаками – бо американське обладнання буде несумісне з турецьким, а турецьке – з корейським. І якщо станеться так, що озброєння з різних країн не можна буде між собою зістикувати для злагодженого керування, то це буде великою проблемою.

— Друге – логістика. Для кожного виду техніки доведеться побудувати окремий навчальний центр, тренажери, цілий склад запчастин, відповідні склади... Хтось має цим керувати. Це величезний логістичний виклик. Знаючи польські проблеми з логістикою та ефективністю обладнання, збільшення розмаху труднощів може стати причиною провалу, – резюмував польский ґенерал.

Хоча б хтось в Польщі з професіоналів дивиться на популістичні дії влади тверезо.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?