Новини



На Львівщині та Закарпатті фінансову компанію викрили на незаконному обміні криптовалюти


Фінансова компанія «Аверс» незаконно обмінювала криптовалюту в обмінниках Cashalot. Вилучено та арештовано майже мільйон євро.

Детективи теруправління БЕБ у Львівській області викрили фінансову компанію «Аверс», яка нелегально обмінювала криптовалюту на території Львівської та Закарпатської областей. Операції проводились без дозволів Нацбанку та без відображення в бухгалтерському й податковому обліках.

Як повідомили 13 травня у теруправлінні БЕБ у Львівській області, детективи спільно з кіберфахівцями СБУ Львівщини встановили групу осіб, які організували незаконну діяльність низки обмінних пунктів. Тіньові конвертаційні послуги здійснювалися під прикриттям ліцензії фінансової компанії.

Через телеграм-бот ділки отримували заявки на обмін криптовалюти, надалі клієнтам відправляли адресу обмінника та пароль, який треба повідомити при обміні. Замовнику послуги надавали реквізити української картки, а переказ віртуальних активів здійснювався з електронного гаманця обмінника на електронний гаманець замовника та у зворотному напрямку. Такі операції проводились без дозволів Нацбанку та без відображення в бухгалтерському й податковому обліках.

БЕБ не повідомляє назви компанії, але з ухвал суду, які оприлюднені у реєстрі, відомо, що незаконний обмін криптовалюти діяв на території Львівської та Закарпатської областей, а до злочинної групи входили, зокрема службові особи «Фінансової компанії «Аверс». Спільно з ще двома людьми вони організували незаконну діяльність обмінних пунктів «Cashalot».

Детективи Територіального управління провели 11 обшуків, під час яких вилучили необліковану готівку в гривні та іноземній валюті в еквіваленті орієнтовно 13 млн грн, а також п’ять холодних ключів до криптогаманців, мобільні телефони, ноутбуки та чорнову документацію, що підтверджує незаконну діяльність.

Ухвалами суду накладено арешт на віртуальні активи в сумі майже 28,5 млн грн в еквіваленті, які зберігаються на одній із відомих криптобірж. Таким чином, загальна сума вилучених та арештованих активів складає майже мільйон євро.

Окрім того, причетні особи здійснювали вивід віртуальних активів через підсанкційну російську платформу. Наразі досудове розслідування за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ч.1 ст. 220-2, та ч.2 ст. 212 ККУ триває.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?