Новини



Кабмін схвалив побудову ще двох енергоблоків російського типу на Хмельницькій АЕС


Кабінет Міністрів України схвалив законопроект, що передбачає добудову енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС.


Про це 2 квітня повідомили на сторінці НАЕК «Енергоатом» у Facebook. Як пообіцяли в «Енергоатомі», найближчим часом законопроект зареєструють у парламенті.  У підприємстві зазначили, що місцевим жителям, які проживають неподалік місця будівництва, передбачена соціально-економічна компенсація.

«Законопроектом передбачено розміщення реакторних установок типу ВВЕР-1000 (водо-водяний енергетичний реактор під тиском). Також закріплено законодавчу вимогу щодо можливості використання в роботі нових блоків ядерного палива, виготовленого за американською технологією. Це є черговим свідченням відмови від використання палива країни-агресора», – йдеться у повідомленні.

При цьому реактор ВВЕР-1000 – це достатньо стара російська розробка. Корпуси на інше обладнання для енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС «Енергоатом» планує закупити в Болгарії, яка відмовилася від спільного проекту з Росатомом.

Хмельницька АЕС розташована в місті Нетішин Хмельницької області. На електростанції працює два ядерних реактори, запущені у 1987 і 2004 роках. У 2014 році Верховна Рада України ухвалила будівництво третього та четвертого енергоблоків, однак роботи призупинили через відмову України від послуг російської компанії, яка мала надати кредит, що покрив би 80% витрат. Нині значна частина виробленої на ХАЕС електроенергії експортується до Польщі.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?