Новини



На Марсовому полі у Львові завершується зачистка могил совєцьких окупантів


На території Личаківського кладовища, на колишньому Марсовому полі, розпочався третій і останній етап пошукових робіт.


В їх ході на території планують ексгумувати останки всіх поховань часів міжвоєнного періоду та Другої світової війни.

Як повідомив директор комунального підприємства «Меморіально-пошуковий центр “Доля”» Святослав Шеремета на брифінгу 28 лютого, завершити останній етап ексгумації планують до кінця весни, однак терміни залежатимуть від погодних умов. Ідеться про ліву частину газону.

«У лютому минулого року ми розпочали пошукові земляні роботи й відповідно до архівних даних було виявлено перші останки. Після цього розпочалися дослідження трав’яного газону справа від центральної алеї, де було ексгумовано 653 останки. Наступним етапом було дослідження власне колишньої центральної алеї. Тут було ексгумовано 211 останків у верхній частині алеї та 268 у 16 криптах знизу», – повідомив Святослав Шеремета.

Загалом торік за підсумками двох етапів фахівці «Меморіально-пошукового центру “Доля”» ексгумували 1132 останки. Більшість із яких – загиблі у повоєнний період та в час Другої світової війни. Знайдені поховання часів Першої світової війни будуть перенесені поруч, на поля №84 та №85. Ексгумовані останки міжвоєнного періоду та часів Другої світової війни перепоховають, зокрема, на Голосківському кладовищі.

Пошукові роботи на Марсовому полі ініціювала Львівська міська рада. Більшість віднайдених поховань є повоєнними й належать співробітникам НКВС.

Керівник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради Антон Коломєйцев повідомляв, що після дослідження оголосять всеукраїнський архітектурний конкурс, щоб у майбутньому створити на Марсовому полі меморіальний комплекс.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?