Новини



У колишньому палаці біля Кам’янця-Подільського виявили османські таблиці


Під шаром штукатурки на стінах колишнього палацу Крупенських виявили два панно з написами арабською в’яззю. Один із них вже розшифрували.

У психоневрологічному інтернаті в селі Кривчик біля Кам’янця-Подільського на Хмельниччині виявили історичну таблицю з арабською в’яззю. Її знайшли під численними шарами штукатурки у туалеті, що раніше був верандою палацу Крупенських. Вчені її розшифрували і попередньо датують початком XVIII століття. За їхніми припущеннями, таблицю перенесли з Хотинської фортеці. Попереду – вивчення і розшифрування ще однієї такої плити.

"Кам’яна плита, вкрита арабською в’яззю, розташована у лівому (південному) крилі палацу, де зараз – туалетна кімната. Під час ремонту останньої з-під шару штукатурки і розчистили зазначену плиту. А далі на схід від неї під штукатуркою – сліди ще однієї забіленої плити, обмеженої високою гіпсовою рамкою. Найімовірніше, що першопочатково це приміщення слугувало напіввідкритою верандою, у стіні якої було вмонтовано дві кам’яні плити, декоровані написами арабською в’яззю", – повідомили 26 січня у Кам’янець-Подільському заповіднику.

Науковці дослідили плиту і почали шукати перекладача. Професор університету "Улудаг" у турецькому місті Бурса Мехмет Челєнко за допомогою своїх колег дійшов висновку, що напис виконаний османською мовою, а в тексті згадується султан Ахмед ІІІ і Сілахдар Дамад Алі-паша (мученик Алі-паша), який був під час його правління (між 1713 і 1716 роками) великим візиром.

Археолог Павло Нечитайло надіслав текст таблиці професорові університету "Газі" в Анкарі Мехмет Хаккі Сучин, який підготував переклад тексту англійською мовою. Українською він звучить так:

"Дорогоцінний султан світу, Полюс часу Ахмед Хан,
який був звільнений від світу горя свого часу.
Поки світ наповнений смутком і горем,
не залишилося жодної крупинки горя, всі були повні радості.
[відсутнє] Вічне і дорогоцінне Право
День і ніч мої руки й язик голосили
Стільки ж, скільки труднощів, боїв і битв
Тепер запанували слухняність і спокій.
[відсутнє] Далеко від будь-якої помилки
Ця молитва у всіх на язиці вранці і ввечері.
Сила долі Королівства свідчить про це
Така освідчена людина, як великий візир, була його нареченим
[відсутнє] і його візир Алі-паша
Ім'я його в усіх світах згадують добром.
Своїми доброчесними заходами він зробив мир у світі,
[відсутнє] йому підвладні були всі створіння світу".

Випадково виявлена таблиця є унікальною для України пам’яткою османської писемності. Тепер науковці планують розчистити від шарів штукатурки другу збережену плиту. Відкритий у майбутньому текст додасть більшої конкретики щодо згадуваних у поемі історичних постатей та їхнього датування. Поки науковці сходяться на думці, що, найбільш імовірно, вмонтовані у стіни кривчицького палацу плити первісно були встановлені в Хотині.

"Згадка про султана Ахмеда ІІІ (1703–1730) вказує на те, що плити не пов’язані з періодом існування Подільського еялету (1672–1699). На більш імовірний зв’язок з правлінням Ахмеда ІІІ вказує і згадка про Алі-Пашу, а титул “наречений”, у тексті – “damad”, найімовірніше, дійсно вказує на постать Сілахдара Дамада Алі-паші (мученика Алі-паші), який обіймав посаду великого візира у 1713–1716 рр", – пояснили у заповіднику.

Саме за часу правління Ахмеда ІІІ на початку XVIII століття проводилась масштабна перебудова Хотинської Нової фортеці. Родина Крупенських походить з Бессарабії, і під час побудови палацу у Кривчику в ХІХ столітті, послуговуючись модою на орієнталізм, могла використати як декор кам’яні османські плити, які демонтував російський гарнізон з турецького об’єкта в Хотинській фортеці. Зараз у палаці Крупенських в селі Кривчик розміщено психоневрологічний інтернат.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?