Новини



В Польщі через українських біженців зросла кількість хворих з ВІЛ


Після напливу українців до Польщі в країні почався спалах ВІЛ. Станом на кінець жовтня виявили 1910 нових випадків ВІЛ-інфекції, такої тривожної статистики у Польщі ще не було.

На тривожну статистику звернула увагу оглядач порталу Wirtualna Polska Катажина Прус. У своїй статті вона наголосила, що через біженців у Польщі зареєстрували рекордну кількість ВІЛ-інфікованих. На думку журналістки, це пов'язано насамперед з напливом до Польщі українських біженців, яких зараз у країні понад 1,2 мільйони.

Досі рекордним за кількістю ВІЛ-інфікованих у Польщі був 2019 рік, коли виявили 1615 нових випадків. Це приблизно стільки ж, скільки цього року до кінця вересня (тоді було підтверджено рівно 1678 заражень). Рівень нових випадків також викликає занепокоєння. Згідно з даними Національного інституту громадського здоров’я NIH – PIB, з початку цього року лише до кінця липня було зафіксовано 1056 нових заражень (у той же час у 2021 році – 561).

Це означає, що за наступні три місяці інфікованих стало майже вдвічі більше, адже станом на кінець жовтня 2022 року у Польщі виявили 1910 нових випадків ВІЛ-інфекції.

Думку, що спалах інфекції спровокував наплив українських біженців, розділила і фахівець із інфекційних захворювань Іоанна Зайковська. Крім того, експерт згадала, що багато українців із ВІЛ після переїзду до Польщі звертаються до медиків, щоб продовжити лікування.

В свою чергу, пропагандистський портал Ukrayina.pl 1 грудня розмістив матеріал про те, що 90% людей, які приїхали з України та живуть з ВІЛ, мають невизначений рівень вірусу в крові та не є заразними. В ній наведено думку завідувача обсерваційного та інфекційного відділення провінційної лікарні в Щецині, президента Польського наукового товариства зі СНІДу Мілоша Парчевського, який заявив, що кількість людей, які потребують діагностики, консультації та антиретровірусного лікування після початку війни та хвилі міграції зросла приблизно на 15-16%. Він зазначив, що це відповідає оцінкам поширеності ВІЛ-інфекції в Україні – трохи вище ніж у Польщі.

Проте плакати на вулицях польских міст, які закликають "не боятися питати про ВІЛ/СНІД", продубльовані лише українською мовою...

Як писав ЗУНР, деупат польського Сейму Ґжеґож Браун заявив, що українців, які втекли від війни і знайшли притулок у Польщі несуть з собою СНІД, туберкульоз, нелегальну зброю і «моду на проституцію».


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?