Новини



Скандал з польським ксьондзем – американські донори звинувачують його в розкраданнях пожертв на біженців


Священик із Болеславова Нижньосілезького воєводства Польщі з початку війни в Україні почав допомагати біженцям. Але зараз його просять повернути кошти та речі, які пожертвували благодійники.

Священик із Болеславова Нижньосілезького воєводства Польщі Кшиштоф Кауф (Krzysztof Kauf) давно допомагає людям, які опинилися у складній ситуації. На це він отримував допомогу зі США.

Священник не залишився осторонь, коли в Україні розгорнулася повномасштабна війна. Його історію розповідає wyborcza.pl, пише uamadia.eu.

Він орґанізував транспорт в Україну з продовольством і хімією. Перевіз звідти майже 150 людей, які оселилися на парафії.

– Я орґанізував одяг, їжу, хімію та інше з допомоги, яка надійшла від мерів міст Льондек-Здруй та Строня Шльонського. Усі приходили до пресвітерії, щоб мати змогу взяти речі. Орґанізував в Україну 10 автомобілів з речами. Сам був там чотири рази, – розповідає отець Кауф.

Священник отримав гроші від давньої жертводавиці своєї парафії пані Катажини зі США, а також від її знайомих — Діани та Браяна.

Останні захотіли пожертвувати на ремонт будинку, де можна було би поселити українців. Гроші на відбудову мали переказати через священника. Але в один момент кошти перестали приходити.

Отець Кауф стверджує, що не отримував переказів. Благодійники з Америки заперечують: гроші були на рахунку священника давно.

Пані Катерина зі США, яка координувала закордонну допомогу, вирішила все перевірити.

– Ми пожертвували 8 тисяч доларів, – розповідає жінка. – Приблизно за 4 тисячі доларів священник придбав бус для біженців. З цієї суми я просила передати тисячу доларів українській родині, яка у нього проживає. Вони отримали всього 4 тисячі злотих. (а мали б отримати приблизно 4650 злотих – прим. ЗУНР). Наші друзі Діана та Браян пожертвували 10,5 тисячі доларів (майже 49.000 злотих). З них 20 тисяч злотих священник передав Каї (їй належить будинок, який відновлюють для українців). Також ми надіслали допомоги на суму приблизно 4 тисячі доларів. У нас є підтвердження оплати та відправлення посилок.

З пані Катажиною зв’язався українець, який із родиною жив у священника Кауфа. Він розповів, що домогосподарка священника відкривала посилки, брала, що нове та краще. Це все виносилося кудись у мішках. Решту віддавала біженцям.

Пані Катажина написала скаргу до Сьвідніцкого єпископа ксьондза Марека Мендика. Вона вимагає повернути всі речі, одяг і гроші, щоб віддати їх українським біженцям.

Після публікації тексту в Gazeta Wyborcza єпископ вирішив, що отець Кауф має залишити парафію в Болеславові. Тоді кілька десятків осіб прийшли на зустріч з єпископом, заявляючи, що їхній священний невинний.

На це канцлер Сьвідніцкої курії повідомив, що їхній парох сам попросився у відпустку на три місяці. За цей час справа із допомогою українцям має прояснитися. Над цим працює спеціальна комісія.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?