Новини



Перший за 20 років потяг відійшов з Рахова до Румунії


«Укрзалізниця» здійснила пробний рейс на відновленій ділянці із Рахова до румунської станції Валя-Вішеулуй, звідки можна дістатися потягом до Бухаресту.

Повноцінно запустити курсування потягу між Україною та Румунією, який матиме назву «Мармароський експрес», планується у грудні. За попередньою інформацією, поїзд курсуватиме двічі на день, час у дорозі складатиме 40 хв без урахування митного контролю.

Тестовий рейс за маршрутом Рахів – Ділове – Валя-Вішеулуй (Румунія) відбувся 8 листопада. «Маршрутом Рахів – Ділове – Валя-Вішеулуй (Румунія) курсуватиме побудований в Україні комфортабельний регіональний поїзд ДПКр-3. «Мармароський експрес» на кордоні між Україною та Румунією очікується вже на початку грудня», – зазначили в «Укрзалізниці».

У прес-службі уточнюють, що час у дорозі (без урахування митних процедур) від Рахова до румунської Валі-Вішеулуй складає близько 40 хвилин мальовничою гірською долиною. Прикордонний та митний контроль здійснюватиметься на борту поїзда при посадці. «Укрзалізниця планує виконувати два рейси на день з можливістю пересадки пасажирів на поїзди румунської залізниці CFR. Від Валі-Вішеулуй щодня курсують поїзди до станцій Сігет, Клуж та Бухарест», – додають у прес-службі.

У серпні 2022 року Україна відкрила нові ділянки залізничного сполучення на кордоні з Румунією. Дві нові ділянки – «Рахів – Берлебаш – держкордон» та «Тересва – держкордон» – були збудовані за два місяці. Їхня довжина – 19,3 і 1,1 км відповідно. Пізніше Румунія відремонтувала частину маршруту зі свого боку. На цій ділянці курсує приміський дизель-поїзд №6441/6442 Коломия – Рахів – Коломия, його маршрут продовжили до станції Ділове на кордоні з Румунією.

Залізниця у цій місцевості була збудована за часів Австро-Угорської імперії ще 1894 року, вона йшла по території нинішньої Закарпатської області та Румунії. Після 1945 року цю залізницю перебудували на радянський стандарт колії 1520 мм. До 2003-го курсував міжнародний дизель-поїзд сполученням Рахів–Сигет (вже у Румунії), який скасували через велику кількість контрабандних товарів і збитковість. Зараз ділянка залізниці колії 1520 мм, яка проходить територією Румунії від Рахова до Солотвино, взагалі не використовується. Проте її планують запустити в експлуатацію, і «Мармароський експрес» цілком може бути продовжений не лише до Сигета і Солотвино, але й до Ужгорода.

Відновлення даної ділянки залізниці створює можливість для транзитного руху залізницею від Чопа до Івано-Франківська, інших точок Прикарпаття та Чернівців через Рахів і Делятин. Фактично це означає введення руху третьою залізничною лінією через Карпати.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?