Новини



У Чернівцях незвично підсвітили пам'ятник Цісарю Францу Йосифу І


Одна з фішок реконструйованого скверу на вулиці Мирона Кордуби у центрі Чернівців – пам'ятник Цісарю Францу Йосифу І – отримав оздобу варту монарха, який правив Буковиною, Галичиною та Підкарпаттям понад 68 років.


Для підсвітки монумента розмістили з чотирьох сторін по діагоналі світильники з різною оптикою, які асиметрично задимували та налаштували таким чином, щоб він був об'ємним, – розповів Микола Каблука, головний світловий дизайнер і засновник компанії Expolight.

А з майданчику навколо нього зробили "зоряне небо", що стало однією з головних селфі-точок і головною цікавинкою для дітей – не було і хвилинки, щоб поряд з Францем Йосифом І не бігали допитливі малюки. 

Урочисте відкриття пам'ятника імператору Австрії, королю Угорщини, королю Галичини і Володимерії (Волині), герцогу Буковини і т.д. Францу Йосифу І (1830-1916), за правління якого Чернівці переживали розквіт, відбулося 3 жовтня 2009 року. Перший камінь під майбутній монумент було закладено ще 2008 року, під час святкування 600-річчя Чернівців. Пам'ятник виготовлено і встановлено коштом уродженця Чернівців Арсенія Яценюка. У церемонії відкриття пам'ятника також взяли участь Чернівецький міський голова Микола Федорук, представники обласної влади, посол Австрії в Україні Йозеф-Маркус Вукетич, широка громадськість. Автори пам'ятника – скульптор Володимир Цісарик та заслужений художник України Сергій Іванов.

Компанія Expolight є лідером у галузі архітектурного освітлення в Україні, а також співпрацює із всесвітньо відомими архітектурними студіями, як-от: Zaha Hadid Architects (Велика Британія), Avro|Ko (Нью-Йорк, Лондон), Driendl Architects (Австрія), YOD Design Lab, YODEZEEN, Sergey Makhno Architects та balbek bureau (Україна). З моменту заснування у 2000 році компанія  реалізувала понад 1500 світлових проєктів у США, Індії, Китаї, Марокко, Іспанії, Британії, Казахстані, Італії, Німеччині тощо.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?