Новини



На КПП Шегині побили й накинули кайданки хлопцям‑студентам, що влаштували протест проти заборони виїзду на навчання (ВІДЕО)


Збиткувалися над юнаками невідомі особи зі зброєю та у парамілітарних одностроях, але без жодних знаків розрізнення та зазначенням підрозділу чи служби. Чомусь це засадничо нагадує події на Майдані 2013 року. Знову «зелені чоловічки», але вже «свої»?

– Студентів на Шегині почали незаконно затримувати. Відео нам надіслав учасник мирного переходу. Швидше за все, прикордонники отримали "вказівку згори", — зазначив канал Student Out.

На кадрах видно, як двоє людей у військовій формі з автоматами відводять хлопця, одягненого у чорну куртку. За ними слідує поліцай, який наказує вимкнути телефон тому, хто знімає відео.

– Що ви робите? — кричить затриманий та його товариші.

– Хлопець у шоковому стані, на руках — сліди від кайданок. Було складено заяву в поліцію, — зазначає студентський Телеґрам‑канал.

28 вересня Тимофій Мельник, студент університету в Римі, який не може розпочати навчання, повідомив у внутрішньому чаті студентів про те, що його побила працівниця (!!) ДПСУ.

– Вдарила у пах, – написав Тимофій.

Пізніше з'явилася інформація, що учасник акції Тимофій перебуває в автомобілі швидкої допомоги.
 

Це не перший подібний випадок. Один із студентів іноземного вишу розповів, що на КПП Шегині його побили люди, які відмовилися надати посвідчення.

– Почали мене під коліно бити, в живіт бити, по шиї, витягли мене на вулицю і на очах людей мені підбили ноги, я не міг йти, мене тягли тротуаром. Я вимагав від цих працівників пред'явити службові посвідчення в розгорнутому вигляді. Мені сказали, що під час написання заяви начальниця надасть контактні дані, імена, прізвища людей, які вчинили це правопорушення, — розповів студент на ім'я Йосип.

Хлопець додав, що вирушить із батьками до Львова писати заяву та просити записи з камер спостереження.

Держприкордонслужба, Нацполіція та інші силові структури на поточну мить ситуацію на КПП "Шегині" не коментують від слова взагалі.

– Весь цей час ДПСУ нахабно відноситься до студентів. Вони не пропускають нас на пункти пропуску, вони не перевіряють наші документи. А тепер – дозволяють собі ще й бити студентів. І найголовніше -- вони керуються своїми негласними вказівками, а не законом, – заявляються студенти.

Студенти кажуть, що речник ДПСУ Андрій Демченко каже, що заборона на виїзд студентів запрацювала з 14 вересня. Проте, самі студенти стверджують, що вже у серпні не могли перетнути кордон. Прикордонники казали, що вони «вступили після 24-го лютого», тож отримують відмову у дозволі на перетин кордону.

Провідна і буцім як «вільна» преса наразі про ці події на «Шегині», починаючи від студентської акції протесту – показово замовчує.

Але поки «вільна українська» преса це замовчує – відверто про‑російські ЗМІ цим випадком користають на повну. Варто би вже визначитися нарешті, що там в нас зі свободою Думки і Слова.

Чи як то кажуть: «війна спише все» так?


Що передувало

21 вересня хлопці‑студенти, які навчаються за кордоном, але не можуть почати заняття, бо їх не випускають з України, влаштували акцію протесту. Кілька десятків студентів зібралось у пункті пропуску «Шегині-Медика» на польсько-українському кордоні.

Тоді речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко сказав, по суті, прямим текстом, що «Студентів будуть далі тримати в призовному кріпацтві», хоча ціле літо всі офіційні інстанції сурмили про то, що ті, хто мають законні студентські відстрочки – ті юнаки можуть виїздити за кордон.

Але потім раптом виявили аж цілих 600 випадків, коли за сфальшованими довідками про навчання в вишах Европи чоловіки явно не спудейського віку, навіть віком 40+, намагалися виїхати з України.

Тож замість того, аби знаходити і лапати саме правопорушників, держиморди від влади вирішили зробити тупо по‑русскі: нє пущать всєх!

І після цього від 14 вересня, заднім числом, скасували дозвіл хлопцям‑студентам на виїзд за кордон. При чому зробили це не менш по‑сов'єцьки: тихо і без жодного розголосу. Купа студентів‑хлопчаків – мова саме про справжніх, не фальшованих! – опинилися в ситуації, коли не можуть розпочати або продовжити навчання поза межами України.

27‑28 вересня група студентів, що застрягла на «Шегині» – повторили мирну акцію, знову зробивши спробу перетнути кордон із ЕС. Це для них завершилося кайданками, побиттями з боку невстановлених «зелених чоловічків», та каретами наглої помочі.

Най потім київські «слуги народу» розкажуть потім цим юнакам‑студентам щось на «патріотизм» та «любов до Неньки», умгу.

Так само поповідайте потім комусь про опір мобілізації на Росії – різниця в цьому питанні з Україною просто «колосальна», можна сказати.

ДО РЕЧІ
Росія своїх студентів закордон, як би це знущально не звучало, досі випускає...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?